KÜLFÖLD

BBC: A gyerekvállalás egyenlő a rabszolgatartással!?

Már értjük, hogy Boris Johnson brit kormányfő miért akarja megreformálni a brit közszolgálati médium finanszírozási rendszerét...

A brit közszolgálati műsorszolgáltató hármas számú televíziós csatornája, a BBC Three egy olyan videót töltött fel a Facebook-oldalára, amely szerint mindenki támogatja a modern kori rabszolgaságot, aki gyereket vállal a fejlett nyugati világban.

A BBC three logója (wikipedia)

Az ötperces videó, ami a „How Many Slaves Do You Own” (Hány rabszolgát birtokolsz) címet kapta, egy fiktív vetélkedőt mutat be, melyben két középosztálybeli brit fiatal (Atticus és Jemima) azért versenyez, hogy minél több „rabszolga-pontot” gyűjtsenek. A műsor lényege, hogy a két versenyző hétköznapi életvitelén keresztül bemutatják, hogy az ő nyugati típusú jólétükért hány és hány fiatalkorú gyermek dolgozik rabszolgaként a harmadik világban.

Például Atticus azért kap 2 „rabszolga-pontot” a műsor elején, mert a kedvenc pamut pólójához embertelen körülmények között indiai gyerekek szedték le a gyapotot. Jemima pedig azért zsebel be 8 pont, mert az Amazon, Alexa nevű mesterséges intelligenciáját használja, amit végtelenségig túlhajszolt kínai gyerekek szereltek össze.

A haladó szellemű fiktív vetélkedőben számtalan módját bemutatják annak, ahogy a nyugati típusú jólétben élő csúnya és gonosz fehér emberek kizsákmányolják (rabszolgasorsba taszítják) a harmadik világban élő gyerekeket.

A féligazságokkal operáló, a tényeket hamis színben feltüntető, a nyugati társadalmak ellen hergelő propagandaanyag talán legvisszataszítóbb kijelentése az, hogy mindenki támogatja a modern kori rabszolgaságot, aki gyereket vállal.

„A nyugati világba gyereket szülni garanciát jelent egy gyönyörű jövőre azoknak a gyerekeknek, akiket rabszolgaságba taszítanak, hogy kielégítsék a mi gyerekeink szükségleteit. Gyerekjátékok, tűzijátékok, karácsonyi dekoráció és az iskolai egyenruha. Ez mind hozzájárul a modern kori gyerek-rabszolgasághoz. És, ha a kisgyerek ötször eszik egy nap, akkor a Tesco és az Asda véletlenül pont olyan zöldségeket árul, amit gyerekrabszolgák szedtek a farmjaikon. De ezeket az embereket nem látjuk, szóval kit érdekel a dolog?” – fogalmaznak a BBC műsorajánlójában..

És ezeket olvastad már?