KÜLFÖLD

Bármikor kirobbanhat a háború...

Manchester most már olyan, mint egy puskaporos hordó: az utcákon a félelem és a gyûlölet az úr, és bármelyik pillanatban elszabadulhatnak az indulatok.
  • Szerző: KF

A 22 halálos áldozattal járó manchesteri terrortámadás óta a város forrong, a biztonságnak már nyoma sincs: 500 százalékkal nőtt egy hónap alatt a gyűlölet-bűncselekmények száma.

 

Az inzultusok és támadások mögött többségében szélsőjobboldali aktivisták állnak, és a célszemély mindig muszlim, de a teljes lakosság körében érezhető a feszültség. Egy hónap alatt 224 iszlamofób támadásról értesült a manchesteri rendőrség, de sok esetet, valamint a sértegetéseket nem jelentik, így a valós szám sokkal magasabb lehet.

Az indulatok először egy békésnek induló tüntetésen tetőztek: a több száz szélsőjobboldali aktivista a manchesteri terrortámadás miatt vonult az utcára. A demonstráció azonban zavargásba torkollott, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, egy férfi pedig egy sült disznófejjel inzultálta a muszlimokat. Néhány nappal később pedig Darren Osborne egy bérelt furgonnal belehajtott a londoni Finsbury Parkban az esti imádságról távozó muszlimok tömegébe, megölve egy embert.

 

A muszlim anyák már a gyerekeik életéért remegnek: egyre több nő tanácsolja azt a lányának, hogy ne lépjenek egyedül utcára, és még véletlenül se üljenek villamosra, mert a legjobb esetben csak leköpik az utastársai. A feszültségből kimaradni kívánó lakosok is félve mennek el otthonról, hiszen bármikor belecsöppenhetnek egy támadásba.

A manchesteri rendőrség szerint egyelőre egyoldalúak a támadások, de félő, hogy előbb-utóbb a muszlimok is visszavágnak. Manchesterben ugyanis jelentős számú szélsőséges iszlamista él, akik a május 22-i terrortámadást követő razzia miatt meghúzták ugyan magukat, de a sejt bármikor képes újra működésbe lépni. A rendőrség szerint csak ideiglenes feszültségi helyzetről van szó, amelynek valószínűleg nem lesznek komoly következményei – a lakók, legyenek akár britek vagy másodgenerációs bevándorlók viszont nem így gondolkodnak: szerintük hamarosan robban a puskaporos hordó.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?