KÜLFÖLD

Extrém törpének sorolták be a férfit, azonnal be akarták oltani

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) embereinek még gyakorolniuk kell a mértékegységek közötti átváltást. Törpének hitték a férfit.

Előrevettek a brit oltási tervben egy 30 év körüli, makk egészséges liverpooli férfit, mert a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatbázisában tévesen azt szerepelt, hogy mindösszesen 6,2 centiméter magas,. Az adatok alapján törpének és kórosan túlsúlyosnak gondolhatták – írja a BBC.

Liam Thorp a brit közmédia egyik rádiócsatornáján beszélt arról, hogy a hét elején azzal hívta fel a háziorvosa, hogyha szeretné, azonnal jelentkezhet oltásra, mivel az egyik veszélyeztetett, a kórosan elhízott csoport tagja.

„Felszedtem pár kilót a lezárások alatt, de az engem is meglepett, hogy kórosan elhízottnak, és klinikai esetnek minősítettek. Ettől azonnal újragondoltam a palacsintázós estéimet. Anyukám persze nem lepődött meg ezen. Azt mondta, észrevette, hogy híztam. Valószínűleg ez volt az a figyelmeztetés, amire szükségem volt

- fogalmazott viccesen a történet főszereplője, akit arról tájékoztattak, hogy a testtömeg-indexe 28ezer (!), ami igen csak érdekes szám egy olyan skálán, amin a 85-86-os eredménynél már nincs nagyon rosszabb.

Mint utólag kiderült, Liamot azért nyilvánították kórósan elhízottnak, mert az adatlapján 6,2 centiméter volt feltüntetve a testmagassága mellett. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy a mértékegységrendszert valaki véletlenül SI-re állította, a számítógép pedig 6,2 centiként azonosította a 6 láb, 2 hüvelyket. Ilyen egyszerű törpének gondolni az embert...

„Naponta több millió háziorvosi megbeszélésre kerül sor, és miközben mi ügyelünk a nyilvántartások pontosságára, időnként adathibák történhetnek”

- mondta Liam háziorvosa, Dr. Fiona Lemmens, aki azt kívánta, bárcsak ez lenne a legnagyobb hiba, amit a karrierje során elkövet majd. Mind ezzel együtt kedvesen bocsánatot kért a rosszul feltüntetett adatok és a miattuk keletkezett galiba miatt. Ezt a gesztust az érintett az angolok nyugodtságával fogadta.

A rádióadás végén Liam úgy fogalmazott, hogy nem örült volna, ha idő előtt megkapja az oltást, mert még sok olyan idős és beteg honfitársa vár a vakcinára, akiknek sokkal nagyobb szüksége van Covid-19 elleni védettsége.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?