Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2016.03.08.

Azt hitte, smaragdot talált, de kiderült, hogy nem földi kőzet!

Furcsa, zölden csillogó kövek kerültek elõ 35 éve a tajgában. Akkor azt hitték, hogy üvegdarabok, és akváriumi dekorációként használták õket. Aztán tulajdonosa a hírek alapján arra gondolt, hogy smaragdok lehetnek, a vizsgálatokon viszont valami teljesen váratlan dolog derült ki róluk.

Az orosz Lidiya Korshunova boldogult férje, aki történész és geológus volt, még 35 évvel ezelőtt bukkant egy tajgai gyalogtúra közben a szépen csillogó, zöldes színű, üvegszerű kődarabokraMetlyakovka folyó és a Kan folyó találkozásánál egy domboldalon. 

Mivel a lelőhely közelében volt egy régi bánya, azt hitte, hogy valami mesterséges üvegszerűségről lehet szó, és barátai is megerősítették ebbéli hitében. Annyira megtetszettek neki a furcsa kövek, hogy hazavitte, és a családi akváriumba tette őket, dekorációnak.

Évekkel később, miután férje már meghalt, Lidiya olvasott egy cikket, amely arról szólt, hogy azon a környéken, ahol a férje a köveket felfedezte, smaragdot találtak. Egyből eszébe jutottak az akváriumban pihenő, szépen csillogó kövek.

Kiderült, hogy a terület, ahol a férjem megtalálta a köveket, gazdag smaragdban. Azt hittem, hogy a mi köveink is smaragdok! 

 

"Arra gondoltam, ha valóban drágakövek az akváriumban heverő zöld üvegdarabok, akkor hatalmas lehet az értékük" - mondta az özvegy.

Az egyiket elvitte egy moszkvai szakemberhez, hogy vizsgálja meg. Az eredmények mindenkit megleptek: kiderült ugyanis, hogy nem smaragdról van szó, de nem is üvegről. De még meglepőbb volt, hogy a szakemberek nem tudták beazonosítani, hogy miféle anyagból lehetnek a zöld kövek.

Az elemzés végül kimutatta, hogy a furcsa anyag 7,5-szer több nikkelt, 6-szot több rezet, 3-szor több kobaltot, 3-szor több titánt, és 40-szer több krómot tartalmazott, mint a hagyományos üveg. Így semmiféleképpen nem lehet mesterséges. Viszont hasonló üveges anyagot már találtak néhányszor, főleg meteorbecsapódások helyszínén, ahol az olvadt törmelék nagy területen szóródott szét a környéken.

Evgeny Dmitriev a neves orosz tudós szerint - aki korábbi vezető szakember volt az orosz űrügynökségnél - ezek a kövek az 1908 június 30-án, a szibériai Tunguszka felett felrobbant meteor megolvadt, majd megszilárdult darabjai lehetnek, amelyek hatalmas területen szóródtak szét a tajgában. 

A tunguszkai esemény 1908. június 30–án reggel, helyi idő szerint 7 óra 13-kor Szibéria középső részén az Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között a légkörbe lépett, tűzgömbbé vált, majd még a légkörben, 6-8 kilométer magasságban felrobbant égitest volt. A robbanás helyszínén legelő állatokat hamuvá égette, 30 kilométeres körzetben minden fát (kb 80 millió darabot) gyökerestül kitépett, és a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtajait, ablakait betörte. Vanavara település közelében 80 km sugarú körben letarolta a tajgát, a helyszíntől 500 kilométerrel távolabb közlekedő transzszibériai vasútvonal utazóközönsége is szokatlanul világos fénycsóvára lett figyelmes, ugyanakkor erős rengést is érzékelt. A robbanás energiáját 10-20 megatonna TNT robbanási energiájával egyenértékűre becsülik. (Wikipédia)

A hely, ahol a köveket megtalálták, 670 km-re volt az epicentrumtól. Sajnos az orosz nő nem lett dúsgazdag milliárdos, a köveket egy múzeumnak adományozta, ahol most vitrinben őrzik őket.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Kovács István nullás osztályzata, a BL-beli teljesítményéért is kapott már büntetést

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány

KÜLFÖLD

Japánban mindenkinek ugyanaz lesz a vezetékneve 500 év múlva

KÜLFÖLD

Holttestet tolt be a bankba Erika, megdöbbentő, hogy miért tette

KÜLFÖLD

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve