KÜLFÖLD

Az osztrák kormány szerint Európa-szerte listázni kéne a muszlim hitszónokokat

A Sebastian Kurz vezette kabinet szerint az EU-nak ugyanúgy nyilvántartást kéne vezetnie az imámokról, ahogy azt Ausztria teszi.

A november 2-i bécsi terrortámadás után az osztrák törvényhozás elfogadott egy átfogó, terrorellenes intézkedéscsomagot, melynek az egyik fontos kitétele, hogy 2021 első napjától kezdve minden, Ausztriában élő imámnak regisztrálnia kell magát egy központi adatbázisban. Ha ezt nem teszik meg, akkor jobb esetben pénzbírsággal, rosszabb esetben viszont börtönbüntetéssel is sújthatóak.

Az osztrák kormány a politikai iszlám visszaszorulását várja az intézkedéstől. Szerintük a nyilvántartás birtokában nagyobb rálátása lesz a radikális iszlámot terjesztő hitszónokokra a bűnüldöző szerveknek.

Karoline Edtstadler osztrák európai ügyekért felelős miniszter a napokban azt mondta egy lapinterjúban, hogy az imámokat számon tartó osztrák adatbázis hatékony lépés a radikális iszlám visszaszorítása érdekében, de az lenne a legjobb, ha Uniós szinten is alkalmaznának egy hasonló rendszert.

„A legtöbb imám számos EU-s országban tevékenykedik egyszerre, ezért a biztonsági hatóságoknak tudnia kell, hogy ki, mikor és melyik mecsetben prédikál”

- fogalmazott a Die Welt országos német napilapnak adott interjújában a tárcavezető politikus, aki szerint az EU területén működő mecsetek külföldi finanszírozását is teljesen meg kéne tiltani.

A terrorizmus elleni küzdelem érdekében Edstadler azt szeretné, ha „az EU tagállamai igazságügyi és biztonsági hatóságai közötti együttműködés és adatcsere terén komoly előrelépések történnének.”

Az imámok nyilvántartására vonatkozó szabályozás mellett egyébként számos más terrorizmus elleni intézkedés lépett hatályba január elsejével Ausztriában:

  • Létrejött a terrorizmus elkövetőinek nyilvántartása. A listán szereplőket egy életre eltiltják a fegyvervásárlás lehetőségétől. A lista célja, hogy megakadályozzák a korábbi terrorcselekmények elkövetőinak alkalmazását a biztonság szempontjából kritikus munkaterületeken.
  • A kormány létrehozta az úgynevezett „szabadulási konferenciákat”, melyeken a bebörtönzött terroristáknak kell részt venniük a szabadon bocsátásásuk előtt.
  • A büntető törvénykönyvbe bevezették a „vallási indíttatású szélsőséges szövetség” kifejezést, melynek célja a „demokratikus és alkotmányos rendet fenyegető, kizárólag vallási alapon szerveződő csoportok” kiszűrése.
  • A kormány kibővítette a szélsőjobboldali és iszlamista szervezetekkel kapcsolatos szimbólumok tilalmát.

Ezen felül a Sebastian Kurz vezette osztrák kormány lehetővé szeretné tenni a kettős állampolgársággal rendelkező terroristák osztrák állampolgárságának visszavonását is, de ez várhatóan csak 2021 végére fog megvalósulni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?