KÜLFÖLD

Az osztrák belügyminiszter a magyar kormány álláspontját hangoztatja Brüsszelnek írt levelében

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter Brüsszelnek küldött levelében megkongatta a vészharangokat. A belügyi tárca vezetője szerint illegális bevándorlók készülnek Nyugat-Európába, így pár héten belül ismét migránsok árasztatják el a balkáni útvonalat.
  • Szerző: WM

Mindannyian élénken emlékezhetünk a 2015/16-os migrációs válság emlékére, és az általa okozott hatalmas kihívásokra és zavarokra

– kezdi az Európai Bizottságnak írt drámai hangvételű levelét Herbert Kickl. Az osztrák Kronen Zeitung által megszerzett levélben a belügyi tárca vezetője nem a levegőbe beszél, elsősorban az Interpol hivatalos számaira hivatkozik. Ezek szerint a jó idő beköszöntével nagy számban készülnek útnak indulni Törökországból az Európai Unió felé. A miniszter szerint ez azért is problémás, mert már így is több tízezer migráns mozgolódik a Balkánon. Mintegy ötezren lehetnek Bosznia-Hercegovinában, szintén ötezren Szerbiában és 60 ezren Görögországban.

Arról nem is beszélve, hogy a Közel-Keleten további 5,6 millió olyan szíriai migráns él, akiknek a tervei közt szerepel a migráció.

Kickl ezért többek között felszólította Dimitris Avramopoulos migrációért felelős uniós biztost, hogy álljanak elő egy vésztervvel arra az esetre, ha újabb migrációs válság sújtaná Európát. A szabadságpárti politikus úgy fogalmazott, hogy Ausztria minden szükséges intézkedést megtesz az illegális migráció megakadályozásáért, és arra kéri a nyugat-balkáni országokat és Törökországot, hogy ők is kötelezzék el magukat emellett. Kickl úgy látja, hogy az uniónak jóval több pénzt kellene fordítania arra, hogy az illegális migránsokat visszatoloncolja, és szükség lenne információs kampányokra is.

Egyértelmű jelet kell küldenünk az európai álláspontról a bevándorlóknak

– fogalmazott a miniszter. Annak érdekében, hogy az újabb tömeges bevándorlásról szóló híreket senki se kezelje félvállról, Herbert Kickl pontos számokat is mellékelt:

Görögország: kb. 7850 új érkező (ez öt százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakban feljegyzett adatokhoz képest)

Észak-Macedónia: 3380 illegális bevándorló (+ 185 százalék)

Szerbia: 1400 illegális bevándorló (- 33 százalék)

Albánia: 1460 illegális bevándorló (+ 6 százalék)

Bosznia-Hercegovina: 3700 illegális bevándorló (+ 183 százalék)

Magyarország: 720 illegális bevándorló a határkerítésnél (+ 31 százalék)

Szlovénia: 1300 illegális bevándorló (+ 120 százalék

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?