KÜLFÖLD

Az orosz Paris Hilton száll szembe Putyinnal

Meglepő kihívót kapott Vlagyimir Putyin: az orosz Paris Hiltonnak is gúnyolt keresztlánya, Ksenia Szobcsak is indul márciusban az orosz elnökségért.
  • Szerző: KF

Az eddig főleg pénzköltéséről és valóságshow-kban való szerepléséről ismert 35 éves nő állítása szerint már hónapok óta fontolgatja a lehetőséget, és szerinte eljött az idő, hogy a változást követelőkkel együtt szembeszálljon a megkövesedett hatalmi réteggel. De kicsoda Ksenia Szobcsak?

 

 

Tender is the Night ...) Total look by @yanaraskovalova

 (@xenia_sobchak) által megosztott bejegyzés,

A hölgy édesapja, Anatolij Szobcsak volt a Szovjetunió felbomlása után Szentpétervár első polgármestere, nem mellesleg Putyin egykori mentoraként emlékszik vissza rá – Kseniát is a mostani elnök tartotta keresztvíz alá, barátságuk jeléül. Szobcsak sokáig botránykeltő celebként élt az orosz köztudatban, aki nem is titkolta, hogy lenézi azokat, akiknek kevesebb pénze van, mint az ő családjának.

2011-ben azonban hirtelen minden megváltozott: a nő váratlanul politizálni kezdett, liberális hangot megütve kritizálta a kormányt. Hogy mi volt a pálfordulás oka, rejtély, bár Szobcsak ekkoriban kezdett randevúzni az ellenzék egyik vezetőjével, Ilja Jashinnal. A kapcsolat véget ért, de a politikai elkötelezettség megmaradt. Az újságírást is tanuló fiatal nő Moszkva egyik liberális csatornájánál kapott műsort, talk show-jában gyakran érintettek politikai kérdéseket is.

Szobcsak indulása azonban nem jön jól a liberális ellenzéknek, akik csak a börtönt többször megjáró Alexej Navalnijt akarták szembeállítani Putyinnal: a két jelölt megosztja az ellenzék táborát. Az ex-barát, Jashin Szobcsak indulása kapcsán azt nyilatkozta: Navalnij az egyetlen elképzelhető jelölt, a pártjuk egy emberként fog felsorakozni mögötte. Putyin pedig nem tart különösebben a politizáló celebtől: a Kreml szerint Oroszország még nem érett meg arra, hogy egy nő vezesse.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?