KÜLFÖLD

Elképesztő: itt vannak az oltási kampány első eredményei!

Közzétették a brit oltási kampány első eredményeit, amelyek igencsak kecsegtetőek. Angliában eddig a 80 éven felülieknek kb. 35%-a kapta meg az oltást.
  • Szerző: Ripost

A brit tudósok nemrég azt vizsgálták, hogy az oltási kampánynak vajon van-e már hatása. Az első koronavírus elleni oltásokat 2020. decemberében adták be, majd 2021. január 11. óta már tömegesen oltanak a szigetországban.
Egy, a British Medical Journal-ben megjelent tanulmányuk szerint január közepe óta drasztikusan csökkent mind Angliában, mind Skóciában a halálozások száma.
Olyannyira, hogy január 24-től február 12-ig a 80 éven felettieknél a csökkenés mértéke 62%, a 65-79 éveseknél pedig 47%.
Skóciából szintén hasonló adatok jelentek meg, a legnagyobb csökkenéssel a gondozó otthonokból (a tavaly október végihez képest a 2020. február 14-ét megelőző 3 hétben 62%-os csökkenés). A 85 éveseknél és idősebbeknél a csökkenés mértéke 45% volt, nagyobb, mint a fiatalabbaknál.
Január 10-ig Angliában a 80 év felettiek 34,6%-a részesült legalább egy oltásban, szemben a 80 év alattiak 3%-ával. A vakcináció után 2-3 hétbe telik, míg az immunitás kialakul, illetve a koronavírus fertőzés és a halálozás között is leggyakrabban 2-3 hét telik el. Így a február közepetáji adatok már jelezhetik, hogy a vakcinációnak van-e befolyása a halálozásokra. A szakértők szerint az adatok legalább is biztatóak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?