KÜLFÖLD

Na ki húz hasznot ebből a járványból?

Egyelőre még megjósolni sem lehet, hogy mennyire súlyos következménye lesz az olasz gazdaságra nézve a koronavírus-járványnak. Amit jelenleg látni lehet, az az, hogy az olasz kis- és középvállalatok körülbelül 65 százaléka mehet csődbe.
  • Szerző: Ripost

Egyelőre még megjósolni sem lehet, hogy mennyire súlyos következménye lesz az olasz gazdaságra nézve a koronavírus-járványnak. Amit jelenleg látni lehet, hogy az olasz kis- és középvállalatok körülbelül 65 százaléka mehet csődbe. Olaszország a gazdasági visszaesésen túl komoly emberveszteséget is szenvedett: több mint 12 ezren haltak már bele a koronavírus fertőzésbe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A La Repubblica nevű tekintélyes olasz lapban megjelent írás szerint azonban még vannak olyanok, akik ebből a helyzetből is hasznot tudnak húzni.

Képünk illusztráció

Fotó: AFP

Roberto Saviano maffiaszakértő szerint éppen az olasz szervezett bűnözés lehet az az ágazat, amely jól járhat mások tragédiájával. Saviano szerint elég, ha csak megnézzük, hogy az elmúlt évtizedekben milyen ágazatokba fektetett komolyabb összegeket az olasz maffia: étkeztetés, tisztítás és fertőtlenítés, hulladék újrahasznosítás, temetkezés, olaj és élelmiszer szállítmányozás. A szakértő szerint az, akinek kétségei vannak a profit felől, jobban teszi, ha utánaolvas a 19. századi kolerajárványnak.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

1884-ben Nápoly lakosságának a fele életét vesztette a kolera miatt. Az akkori vezetés tisztításra és újraépítésre szánt kiadásai közvetlenül a nápolyi székhelyű camorrához kerültek. Olaszországban több szakértő is attól fél, hogy a csőd szélére kerülő cégek vezetői tömegesen fognak a maffiához fordulni kölcsönért. Ennek hosszútávon beláthatatlan következményei lennének. A hatóságok amiatt is aggódnak, hogy a járvány miatt minden bírósági eljárást szüneteltetnek, így a maffia perbe fogott több tagjai is szabadon garázdálkodhat, hatályos bírósági ítélet hiányában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?