KÜLFÖLD

Az olasz hatóságok lefoglalták a Sea-Watch 4 nevű migránshajót

Nem ez az első eset, hogy a Sea-Watch német civilszervezet valamelyik migránstaxiztató hajóját szabálytalanságokra hivatkozva lefoglalják az olaszok.

Tizenegy órán át tartó ellenőrzést követően az olasz hatóságok szabálytalanságok miatt határozatlan időre lefoglalták a Sea-Watch 4 nevű migránshajót a szicíliai Palermo kikötőjében – írja a Deutsche Welle német közszolgálati médium.

A tengerészeti hatóságok a legénység és az utasok biztonságát veszélyeztető technikai és működtetési szabálytalanságokra hivatkozva indokolta a döntést. Legfőbb kifogásuk az volt, hogy a hajó szennyvíztisztító rendszerének kapacitása nem elegendő annyi ember kiszolgálására, mint amennyit egy-egy észak-afrikai forduló alkalmával a fedélzetre szokott venni a legénység. Emellett kifogásolták még a megfelelő számú mentőmellény hiányát, valamint azt, hogy a hajó regisztrációs dokumentuma nincs összhangban a migránsutaztató tevékenységével.

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezett által üzemeltetett, német zászló alatt futó hajó egy közleményben hatósági vegzálásának nevezte az olaszok döntését.

„Ezek a gyenge kifogások azt megmutatják, hogy nem a hajó biztonságának ellenőrzéséről van szó, hanem szándékos és előre eltervezett intézkedésről, hogy hátráltassák a tengeri mentést végző civileket a Földközi-tenger középső részén” – fogalmazott Philipp Hahn, a Sea-Watch 4 műveleti vezetője.

A Sea Watch 4 egyébként szeptember eleje óta tartózkodik Palermo kikötőjében, miután itt tette partra azt a 104 illegális bevándorlót, akiket augusztus 23-án vettek fel a fedélzetükre a líbiai partok közelében.

Korábban, még belügyminiszterként háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 hajó kapitányát, és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini. Véleménye szerint a hajó kapitánya háborús bűncselekményt követett el, amikor a hatóságok tiltása ellenére olasz vizekre lépett, és itt áttört az olasz hadihajók blokádján.

A háborús bűnösöknek börtönben a helyük. Remélem, hogy az ügyben határozó vizsgálóbíró órákon belül elrendeli a német állampolgárságú kapitány, Carola Rackete letartóztatását. Remélem, lesz olyan bíró, aki igazságot szolgáltat az olasz pénzügyőröknek és 60 millió olasznak, aki belefáradt, hogy Európa migránslerakata legyen

– jelentette ki a miniszter.

Fehér, gazdag és német vagy? Ha nem tudsz mit csinálni, kirándulj egyet a Comói-tavon, dolgozzál önkéntesként az idősekkel vagy fogyatékosokkal (...), de ne a Földközi-tengeren töltsd feleslegesen az időt, nekinyomva az olasz pénzügyőröket az olasz kikötők dokkjának

– mondta a Liga vezetője, majd megjegyezte: Olaszország bebizonyította, hogy nem hajlandó változtatni migrációs politikáján.

Salvini ezt megelőzően közleményben üzent Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek, aki úgy nyilatkozott, hogy az életmentőket nem lehet bűnözőként kezelni. Arra kérte a német államfőt, hogy a németországi történésekkel foglalkozzon, kérje meg honfitársait, hogy ne szegjék meg az olasz törvényeket az olasz fegyveres erők katonáinak életét kockáztatva. A Sea-Watch ügyének kezelését szintén bíráló francia kormánynak Matteo Salvini azt üzente, hogy a következő hajókat Róma Marseille-be küldi.

Súlyos bűncselekmények miatt ítéltek el több migránst is azok közül, akik ekkor az egyik NGO-hajón érkeztek Olaszországba. A Sea Watch 3 ügye hetekig húzódott a nyáron, Matteo Salvini akkori belügyminiszter ugyanis nem adott engedélyt a kikötésre. A kapitány, Carola Rackete végül mégis behajózott, veszélyeztetve a parti őrség több tagjának testi épségét is. Bár a kapitányt őrizetbe vették, végül nem kapott büntetést. A hajóján érkező migránsok közül most többen húsz év börtönt kaptak kínzás, embercsempészet, szexuális erőszak és gyilkosság miatt. A bűncselekményeket az elmúlt egy évben követték el.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?