KÜLFÖLD

Az iszlám törvények alapján ítélkezik a német bíróság?

Tavaly novemberben egy Németországban élő csecsen migráns többször megszúrta a feleségét, kidobta az ablakon, majd a torkát is elvágta.
  • Szerző: WM

Sokkolta tavaly novemberben a német közvéleményt az a cottbusi gyilkosság, amelyet egy 32 éves csecsen migráns követett el a felesége ellen. A párnak öt közös gyermeke van, és 2016 májusában érkeztek bevándorlóként az országba. A házaspárt ismerők azt nyilatkozták a brutális eset után, hogy a férj túlzottan féltékeny volt. Ez okozta a családi tragédiát is, mivel a férfi meggyőződése szerint a felesége egy kollégájával megcsalta. A vita elfajult kettejük között, a férfi egy kést magához ragadva többször megszúrta az áldozatot, majd az első emeleten található fürdőszobájuk ablakából kidobta a nőt.

Ezután lerohanva a ház elé, megragadta a súlyos sérüléseket szenvedett nejét, és átvágta a torkát.

A 25 ezer lakosú Cottbus hetekig nem tudott felocsúdni a történtek miatt. Hét hónappal a gyilkosság után azonban újra felszakította a gyógyulásnak induló sebeket a helyi bíróság. Rashid D.-t ugyanis a mindenki által várt életfogytiglani börtönbüntetés helyett, csupán 13 évre ítélte. Az indoklás pedig meglehetősen furcsa:

a vádlott a bíró szerint kétséget kizáróan megölte a feleségét, ennek ellenére mégsem gyilkos.

A német jog különbséget tesz ugyanis emberölés és gyilkosság között, az előbbinek sok enyhítő körülménye lehet, utóbbi azonban szándékosságot feltételez. Ráadásul a gyilkosságért szinte minden esetben életfogytiglani börtön jár. A bíró azonban a féltékenységet enyhítő körülményként értékelte, ráadásul azt is Rashid D. mentségére hozták fel, hogy nem volt tisztában a német jogrenddel.  

A férfi azt mondta az elfogása után a rendőrségen, hogy nem érti, miért tartják fogva, a Korán ugyanis jogot ad neki arra, hogy megölje a feleségét, ha az megcsalta őt. A cottbusi bíróság szóvivője a német Spiegel lapnak úgy fogalmazott: Az elítéltnek rendkívül alacsony az iskolázottsága, nem beszélte a német nyelvet, fél év alatt nem sikerült beilleszkednie, ő csecsenként élt tovább az országban.

Ha összegezni akarjuk tehát a brutális esetet, akkor azt láthatjuk, hogy azért úszta meg a férfi 13 évnyi börtönnel, mert nemrégen érkezett Németországba, nem volt túl okos és a saría szerint élt.

Mi az a saría?

A saría az iszlám erkölcsi, morális vezérelve. A saría vallásjogot örök érvényű isteni kinyilatkoztatás szentesíti, tehát megváltoztathatatlan, csupán értelmezésében van eltérés, mely áganként és kultúránként enyhébb vagy szigorúbb. 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?