KÜLFÖLD

Az Iszlám Államnak nagyon kapóra jön a koronavírus-járvány

Vajon a kijárási korlátozások miatt csökkent Európában a terrortámadások kockázata? Egyáltalán nem! Legalábbis ezen az állásponton van Nicolas Stockhammer, a Bécsi Egyetem terrorszakértője.
  • Szerző: WM

A koronavírus-járvány árnyékában új terrorhullám fenyegeti Európát. Miközben a legtöbb ország azzal van elfoglalva, hogy kordában tartsa a vírust és a járvány okozta károkat enyhítse, addig többek között az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megpróbál hasznot húzni a káoszból

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– figyelmeztet Nicolas Stockhammer, a Bécsi Egyetem jogfilozófusa.

Nicolas Stockhammer
Fotó: twitter

Az ISIS propaganda írásaiban úgy említik a koronavírust, mint a keresztények legszörnyűbb rémálmáról. Éppen ezért a terrorszervezet legfrissebb „hírlevelében” azt az üzenetet küldték a követőknek, hogy most van a megfelelő alkalom egy véres merénylet elkövetésére. Valamelyest nehezítheti a terroristák dolgát, hogy a közeljövőben valószínűleg nem gyülekeznek majd egyszerre tömegek egy helyen a szigorú szabályozások miatt. A szakértő azonban azt állítja, hogy az iszlamisták tisztában vannak azzal, hogy az európai biztonsági szervek figyelme jelenleg nem a terrorizmusra összpontosul.

A kapacitásuk nagy részét ugyanis a vírus elleni harc foglalja le. Ez pedig számukra azt jelentheti, hogy rémséges terveiket a korábbiaknál egyszerűbben és gyorsabban valósíthatják meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?