KÜLFÖLD

Az Iszlám Állam terrorszervezet üzemanyagát árulják bolgár benzinkutak

Egy bolgár lap szerint az országban nagyszabású ellenőrző akciókat hajtanak végre, több mint 50 benzinkút keveredett gyanúba.
  • Szerző: S.A.

A  bolgár Trud nevű lap szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által előállított benzint és dízelüzemanyagot árulnak bolgár benzinkutak .

"Megbízható" vámszolgálati forrásra hivatkoznak.

A szervezett bűnözés elleni és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai a lap írása szerint nagyszabású ellenőrző akciókat hajtanak végre a bolgár fővárosban, Szófiában és a balkáni ország tizenöt megyéjében.

A vizsgálatok során állítólag több mint 50 kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba.

Az illetékes titkosszolgálatok a hírt nem kommentálták.

A Trud szerint az ellenőrzéseket az Oroszországból és az Egyesült Államokból kapott műholdfelvételek miatt indították, melyek segítségével lelepleződött a csempészett benzin Bulgáriába szállításának rendszere.

A hivatalos papírok szerint Várna és Burgasz kikötőibe tartályhajók szállítják a Görögországban lévő üzemanyag-tárolókból a benzint és a gázolajat, ezért az üzemanyag-szállítmányok az Európai Unión belüli kereskedelmi cikknek számítanak.

Ám az elektronikus tengeri áruforgalmi ellenőrzőrendszerben rögzített adatok alapján még azelőtt, hogy a tartályhajók Görögországban és Bulgáriában kikötnének, 7 törökországi földközi-tengeri és fekete-tengeri kikötőben tartózkodnak.

A hajókat valószínűleg ezeken a helyeken töltik fel az Iszlám Állam üzemanyagával.

A lap szerint a csempészett üzemanyagok rossz minőségűek, a benzin 20-40 százalékkal tér el minőségben az európai normáktól, a dízel pedig 35-70 százalékkal.

Ezekből az adatokból szűrte le a Trud azt a következtetést, hogy az üzemanyagok nem a görög tárolókból származnak, a tartályhajók pedig kizárólag azért kötnek ki Görögországban, hogy megszerezzék a szükséges dokumentumokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?