KÜLFÖLD

Az Iszlám Állam jelével szelfiztek migránsok a karácsonyi vásárban

Még szinte ki sem nyitott Strasbourg karácsonyi vására, a hatóságok máris bejelentették, hogy őrizetbe vettek két csecsen migránst, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai lehetnek.
  • Szerző: WM

A rendőrségi közlemény szerint pár egyenruhás éppen a vásáron járőrözött, amikor meglátták, hogy két férfi szelfizik. Ez még önmagában nem lett volna gyanús, de mindketten a mutatóujjukat felfelé tartották, ami közismerten az Iszlám Állam egyik legismertebb jele. Az iszlamista nézeteket valló dzsihadisták ezzel is azt jelzik, hogy Allah az egyetlen s igaz Isten. A két férfit azonnal őrizetbe vették, a hatóságok egyelőre annyi t közöltek, hogy a házkutatások és egyéb nyomozások tartanak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Iszlám Állam közismert jele.
Fotó: MAHMUD HAMS / AFP

Az biztos azonban, hogy a csecsen migránsok tagadják azt, hogy bármi közük lenne a terrorszervezethez. A strasbourgi rendőrség elővigyázatossága érthető, mivel egy éve ugyanezen a vásáron követtek el súlyos terrortámadást. A terrorista Chérif Chekatt tavaly öt emberrel végzett és 11 embert sebesített meg. Az európai karácsonyi vásárok az iszlamista terrorizmus egyik fő célpontjainak számítanak. A legsúlyosabb terrortámadás 2016-ban történt Berlinben, amikor egy tunéziai migráns kamionnal hajtott a vásáron sétálgató tömegbe.


A brit kormány tavaly figyelmeztetést adott ki az állampolgárai részére, miszerint inkább kerüljék a német és francia karácsonyi vásárok meglátogatását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?