KÜLFÖLD

Az FBI egy zseniális trükkel átverte a világ legsúlyosabb bűnözőit, 800 embert fogtak el!

Az amerikai szövetségi nyomozóügynökség lényegében minden megtudott a nemzetközi bűnszervezetek működéséről az elmúlt években.

Több mint 800 veszélyes bűnözött tartóztattak le egy összehangolt akció keretén belül Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szó szerint átverte a nemzetközi szervezett bűnözés nagyágyúit egy titkosított üzenetküldő alkalmazással – írja a BBC.

Érhető okokból kifolyólag a bűnözök előszeretettel használnak titkosított üzenetküldő alkalmazásokat az ügyeik intézésére. Az egyik legnépszerűbb ilyen típusú telefonos applikáció a 105 millió aktív felhasználóval rendelkező Signal, ami mellett még számos kisebb szereplő is megtalálható a piacon. Például az AN0M nevű alkalmazás, amiről a minap kiderült, hogy az FBI programozta, és a felületen küldött összes üzenet az amerikai bűnüldöző szerveknél landolt.

Az FBI 2018-ban fejlesztette ki az AN0M programot, majd egy fedett akció keretén belül, internetes marketingfogásokkal népszerűsítette azt a bűnözők körében, akik közül sokan le is töltötték és használták az alkalmazást. Ez a döntést azonban végzetesnek bizonyult számukra, hisz abban a hitben csevegtek egymással a felületen, hogy nem tudják lenyomozni őket. Az érintettek ráadásul azért is érezték magukat biztonságban, mert az üzenetküldésekhez olyan lebutított telefonokat használtak, melyeken csak az AN0M futott, és alkalmatlanok voltak hang és kép továbbítására.

Az AN0M telefonos alkalmazás nyitóoldala.

Az elmúlt években 25 millió (!) AN0M-on keresztül továbbított üzenetet olvastak el az amerikai szövetségi ügynökök, melynek köszönhetően sikerült feltérképezniük a nemzetközi bűnszervezeteket, és azonosították a legsúlyosabb figurákat. Őket kapták el magyar idő szerint hétfő éjjel. Az Európai Unió rendőrségi ügynöksége, az Europol a „valaha volt legnagyobb bűnüldözési műveletnek” nevezte a 18 országra kiterjedő akciót, amiben 9 ezer egyenruhás vett részt.

A nemzetközi akció során 3,7 tonna kábítószert, 104 lőfegyvert és körülbelül 45 millió ausztrál dollárnak (10 milliárd forint) megfelelő készpénzt foglaltak le különböző nemzeti- és kriptovalutákban.

Reece Kershaw ausztrál szövetségi rendőrfőnök arról adott tájékoztatást, hogy a kollégáival 21 gyilkosságot sikerült megakadályozniuk, 6 titkos droglabort számoltak fel, sőt több terroristagyanús tömegmészárlásnak is elejét vették, például megóvták egy öttagú család életét is.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „az akció történelmi jelentőségű volt az ausztrál bűnüldözésben, ami hatalmas csapást mért a szervezett bűnözésre.”

Az FBI bűnügyi nyomozó osztályának vezetője, Calvin Shivers szerint a művelet lehetővé tette a rendőri szervek számára, hogy „ráborítsák az asztal a nemzetközi bűnszervezetekre”, az összegyűjtött terhelő bizonyítékokkal pedig megakadályoztak gyilkosságokat és egy sor másik bűncselekményt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?