KÜLFÖLD

Az elmúlt évtizedek legszomorúbb karácsonya várhat ránk

Egész Európában romlanak a koronavírussal kapcsolatos statisztikák, ami nagy valószínűséggel a közelgő ünnepi időszakra is rányomja majd a bélyegét.
  • Szerző: WM

A legnagyobb példányszámban eladott német napilap, a Bild arra készíti fel az olvasóit, hogy jobban teszi mindenki, ha felkészül arra, idén a karácsony és a szilveszter is másképp telik majd a megszokottakhoz képest. Az újság szerkesztősége úgy látja, hogy a 80 milliós ország lakossága decemberben nem nagyon utazgathat majd, helyette akár távol a családtól, szűk körben kell majd „ünnepelni”. Németországban rengetegen másik tartományban dolgoznak, távol a szüleiktől, és a több száz vagy akár ezer kilométeres távolságot csak az ünnepek alkalmával teszik meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szokásosnál többen tölthetik idén magányosan a karácsonyt.

Talán a legtöbbet az árulja el, ha egy tavalyi statisztikát nézünk meg, amely arról szólt, hogy minden harmadik német utazni kényszerül, ha a barátaival vagy a tágabb családjával szeretné tölteni az ünnepeket.

Sok város dönt úgy, hogy idén nem tartják meg a karácsonyi vásárt.

De olyan változások is várnak ránk, amelyekre nem is gondolnánk. A legtöbb munkahely az év végén esedékes céges bulikat kénytelen lesz lemondani, a városok nem tartják meg a tradicionálisnak számító karácsonyi vásárait, a szent miséket pedig a templomok helyett sportpályákon tartják meg a vészforgatókönyv szerint. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy mit jelenthetnek az esetleges szigorítások a kiskereskedelemben.

A boltok nagy része ugyanis az ünnepi időszak előtt bonyolítja le az éves forgalmának jelentős részét. A szűk körben töltött ünneplés azonban kevesebb ajándékvásárlást is jelent, ami könnyen lehet, hogy csődhullámot hozhat sok kisebb vállalkozásnál.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?