KÜLFÖLD

Az amerikai képviselőházban betiltják az „anya” és „apa” kifejezéseket, mert túlságosan kirekesztőek

Az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata párti többsége szerint az anya nem nő, az apa nem férfi.

Az amerikai képviselőház demokrata párti házelnöke, Nancy Pelosi, és Házszabályozási Bizottság elnöke, James McGovern a napokban bemutatta a 117. kongresszus új házszabály tervezetét, mely olyan „jövőorientált szabályokat” tartalmaz, mint a nemspecifikus kifejezések tilalma.

Az elfogadásra váró új szabály értelmében a képviselőknek tilos lesz az olyan kifejezések használata a ház falain belül, mint az „anya”, „apa”, „férj”, „feleség” „fiúgyermek”, „lánygyermek”, „nagynéni”, „nagybácsi”, „unokaöcs”, „unokahúg”, „mostohafiú, ”mostohalány„, stb.

Ezek helyett a jövőben csak és kizárólag a nemsemleges (gendersemleges) terminológiák lesznek elfogadottak, mint például a ”szülő”, „gyermek”, ”házastárs„, ”testvér”, „szülő testvére”, ”első unokatestvér„, ”sógor„, ”mostoha szülő„, ”mostohagyerek„ stb. – írja a New York Post internetes kiadása.

”Az új házszabály elősegíti a befogadást és a sokszínűséget. (...) Ez a cél megköveteli, hogy a bizottsági munka tiszteljen minden nemi identitást azáltal, hogy a házszabályban a névmásokat és a családi kapcsolatokat nemileg semlegessé változtatja„

- olvasható az új házszabály indoklásban a Házszabályozási Bizottság (House Committee on Rules) hivatalos honlapján.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök üdvözölte az új házszabály tervezetet, és annak mielőbbi bevezetését szorgalmazta. A 80 éves veterán politikus szerint ”a csomag híven tükrözi a képviselőház demokrata többségének nézeteit és értékeit„.

Az amerikai törvényhozás alsóházában a demokraták kényelmes többséget szereztek a november harmadikai elnökválasztáson: 233 mandátumot szereztek a 435-ből. Az új házszabályt tehát vélhetően napokon belül elfogadják majd a baloldali képviselők.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?