KÜLFÖLD

Az afrikaiak 40 százaléka a kivándorlást tervezi

Az elmúlt két évben 46 ezer afrikait kérdezett meg egy közvélemény-kutatással foglalkozó cég arról, mi a véleménye a migrációról. A reprezentatív felmérés eredménye megdöbbentő: az emberek majd' 40 százaléka egy jobb élet reményében elhagyná hazáját.
  • Szerző: wm

Az Afrobaromater nevű cég közölte annak a két éve tartó felmérésnek az eredményét, amely során 34 afrikai országban 46 ezer embert kérdeztek meg. A közvélemény-kutatás során arra voltak a készítők kíváncsiak, hogy az afrikai emberek miként viszonyulnak a kivándorlás kérdéséhez. Az eredmény egészen elképesztő:

A megkérdezett közel 40 százaléka gondolkodik azon, hogy kivándoroljon hazájából.  

Fontos adalék, hogy a legtöbben egy jobb élet reményében emigrálnának, vagyis nem menekültekről, hanem gazdasági migránsokról van szó. A kutatóintézet hozzátette, hogy minden ötödik válaszadót már nagyon foglalkoztatja az útnak indulás. A kiértékelés szerint a férfiak nagyobb számban hagynák el hazájukat, mint a nők. Szintén érdekes, hogy elsősorban a képesítéssel rendelkező városlakók azok, akik rászánnák magukat egy hosszú útra. A vidéken mély szegénységben élők kevésbé gondolkodnak az emigráción.

A potenciális migránsok tíz százaléka már azt is közölte, hogy konkrét terveik vannak, sőt már bizonyos lépéseket tettek annak érdekében, hogy új életet kezdhessen máshol.

Az Afrobarometer számításai szerint ez a teljes afrikai lakosság három százalékát jelentheti, ami hozzávetőlegesen 36 millió embert tesz ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?