KÜLFÖLD

Az osztrákok a lazítások ellenére sem élnek szabadabban, mint a magyarok

Az osztrákok két és fél héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy lazítanak a szigorú korlátozásokon. Ennek keretében kinyithattak a kozmetikusok, fodrászok és az üzletek. Vagyis az osztrákoknak még csak most szabad sok olyan dolgot csinálnia, ami nálunk nem volt tiltólistán.
  • Szerző: WM

Az Ausztriában bevezetett korlátozások enyhítésével kapcsolatban adott interjút Sebastian Kurz osztrák kancellár a legolvasottabb német napilapnak. A néppárti politikus ebben arról beszélt, hogy bár még mindig magas a fertőzések aránya az országban, mégis úgy látták helyesnek, hogy kivezetik azokat a korlátozásokat, amelyeket nem tart be senki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sebastian Kurz reméli, hogy a harmadik hullám miatt nem kell újabb lezárásokat bevezetni.
Fotó: afp

A német riporterek azt próbálták kideríteni, hogy miért döntöttek az enyhítések mellett, amikor Ausztriában a 100 ezer lakosra levetített fertőzések száma dupla annyi, mint Németországban, ahol a kormány hallani sem akar az enyhítésekről. Sebastian Kurz elmondta, hogy nehéz döntést kellett meghozniuk, de úgy ítélték meg, hogy itt az ideje annak, hogy kinyithassanak a fodrászok, kozmetikusok, iskolák és egyéb üzletek.

Az osztrákok úgy döntöttek, hogy inkább a tesztelésre helyeznek nagyobb hangsúlyt. A nem egészen 10 milliónyi lakosú Ausztriában hetente 2,5 millió embert, vagyis a lakosság negyedét tesztelik koronavírusra. Ezzel nyomon tudják követni a járvány alakulását.

A kancellár elismerte, hogy a hat hétig érvényben lévő rendkívül szigorú szabályokat már egyre kevesebben tartották be a vége felé, ezért is kellett az enyhítés mellett dönteniük.

Lassan mindenkinek elege van ebből az egészből, mindegy, hogy melyik országot vesszük alapul. Szeretnének az emberek visszatérni a régi életükhöz. Ezért sincs értelme fenntartani olyan szabályozásokat, amelyeket egyre kevesebben tartanak be. Az óvatos nyitás mellett döntöttünk, és három héttel a bejelentés után azt látjuk, hogy emelkednek az újonnan regisztrált fertőzések, de korántsem olyan mértékben, mint mondjuk Portugáliában, ahol robbanásszerű növekedés volt azután, hogy egyszerre oldottak fel minden korlátozást

- jelentette ki Kurz, aki nem zárta ki, hogy a harmadik hullám során annyira megnő a fertőzöttek száma, hogy ismét szigorítani kell a szabályokon. Sebastian Kurz szerint ezt azonban senki nem tudja előre megjósolni, így szerencsésebb pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, és bízni abban, hogy nem lesz szükség újabb korlátozások bevezetésére.

 

És ezeket olvastad már?