KÜLFÖLD

Áttörő bejelentés a Pfizertől: ekkor kezdődhet a gyerekek koronavírus elleni oltása

A Pfizer/BioNTech gyógyszergyártó cég szerint a gyerekek beoltása is elengedhetetlen egy országban a nyájimmunitás eléréséhez. Ezért elkezdték a szükséges kísérleteket, és elmondták, hogy mikortól kezdődhet meg a kicsik beoltása.
címkék:
  • Szerző: WM

A gyerekek beoltása jelenleg nem engedélyezett egyetlen koronavírus elleni vakcinával sem. Néhány országban ugyan 16 éves kórtól adható a Pfizer-vakcina, de a kisebb korosztály beoltására még egyetlen gyártó sem vállalkozott. A kísérleteket a 12-15 éveseknél a Pfizer/BioNTech már meg is kezdte. A német-amerikai vállalat úgynevezett harmadik fázisú kutatásában eddig 2259 gyermek vett részt, a szakemberek az eredményeket hamarosan publikálhatják.

Már azonban az is eldőlt, hogy hamarosan egy újabb vizsgálati szakasz kezdődhet, 4500 féléves és 11 éves közötti korosztályba tartozó gyermekek bevonásával. A kutatók ennek során szeretnék megállapítani, hogy milyen hatékonysággal működhet a fiatalabb generációnál az oltásuk, illetve azt esetleges veszélyekre is választ kaphatnak.

A Pfizer vakcinája a legveszélyesebb mutáns vírus ellen is véd.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinája

A Pfizer szakembereinek legfrissebb bejelentése értelmében, legkorábban a jövő év elején lehet elérhető a kicsik számára a vakcina. Ez azonban a legoptimistább számítás, ez akkor következhet be, ha a vizsgálatok során minden rendben lesz.

A közzétett tanulmányok szerint a Moderna és az AstraZeneca már a Pfizernél is korábban elkezdte ezeket a kísérleteket, de konkrét eredményekről eddig még ők sem számoltak be. A kiszivárgott információk szerint a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával is hamarosan elkezdődnek a vizsgálatok.

A hivatalos statisztikák szerint a fiatalabb korosztályt kevésbé veszélyezteti a koronavírus, de egyes esetekben súlyos lefolyású, akár halálos kimenetelű is lehet a fertőzés. Sokan pedig arra figyelmeztetnek, hogy az enyhébb lefolyású megbetegedés után szövődményként jelentkezhet a gyermekekre különösen veszélyes sokszervi gyulladás.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?