KÜLFÖLD

Átlagosan napi öt nemi erőszak történik a svéd fővárosban

Nem elég, hogy havonta jelennek meg a sajtóban a Svédországban történő robbantásokról, lövöldözésekről és bandaháborúkról szóló lehangoló statisztikák, most még az is kiderült, hogy tavaly óta 14 százalékkal nőtt a nemi erőszakokról szóló rendőrségi bejelentések száma.
  • Szerző: WM

A Mitt i Stockholm nevű svéd lap számolt be először arról, hogy idén január és június között, vagyis az év első felében 1060 rendőrségi feljelentést regisztráltak Stockholmban nemi erőszak elkövetése miatt. Ez 14 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, akkor ugyanis még „csak” 930 bejelentés érkezett. És az esetek mindössze öt százalékában ítéli el a bíróság az elkövetőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A katasztrofális helyzetet jól jelzi, hogy Stockholm egyik legnagyobb kórházának, a Södersjukhuset nevű intézménynek külön sürgősségi ellátást kellett indítania azon áldozatoknak, akik nemi erőszakot szenvedtek el. Évente 800 áldozatot kezelnek itt, ám tíz emberből átlagosan csak hatan szokták jelenteni a támadásokat. A svéd lakosságnak nem most először kell szembesülnie a szexuális bűncselekmények drasztikus növekedésével hazájukban.

Egy januárban megjelent tanulmány szerint az elmúlt évtizedben 33 százalékkal nőtt országosan a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények száma.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?