KÜLFÖLD

Anya és gyermeke égett bent a pokoli tűzvészben, zavargások törtek ki

Zavargások törtek ki a migránsok között a leszboszi Moria nevű befogadó táborban. Az ott élők arra panaszkodnak, hogy a tűz a rossz körülmények miatt ütött ki, aminek során egy édesanya és a gyermeke is életét vesztette.
  • Szerző: WM

Arról már korábban a is beszámolt, hogy évek óta nem látott migrációs hullám érte el a görög szigeteket Törökország felől. Ennek következtében ismét többször annyi migráns él a Moria nevű táborban, mint amennyi férőhely rendelkezésre áll. A szeptemberi hivatalos adatok szerint 13 ezer migránst regisztráltak a leszboszi központban, pedig csak 3000 férőhely áll rendelkezésre. A túlzsúfolt befogadó központban ráadásul vasárnap tűz ütött ki, aminek következtében egy édesanya és gyermeke biztosan életét vesztette, de a hatóságok nem zárják ki, hogy hamarosan újabb emberi maradványok kerülhetnek elő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A lángok eloltása után zavargások törtek ki az ott élők között. A rendőrségnek könnygázt kellett bevetnie a főként szíriai bevándorlók ellen, hogy az ellenőrzésük alatt tudják tartani az eseményeket.

A görög kormány közlése szerint annyira feszült volt a helyzet, hogy katonai helikopterrel erősítést küldtek a szigetre. A migránsok körében az a hír terjedt, hogy a táborban uralkodó rossz körülmények miatt keletkezett a tűz, sokan pedig azért háborodtak fel, mert a tűzoltóknak több mint 20 perc kellett, amíg a helyszínre érkeztek. A görög szigeteken kialakult vészhelyzetet jól mutatja, hogy a leszboszi tábort 3 éve vezető igazgató szeptember közepén bejelentette, hogy felmond. A befogadó központban rendszeresek a zavargások, a kíséret nélkül érkező fiatal migránsok ugyanis azt követelik, hogy szállítsák őket hajókkal a szárazföldre, ahonnan könnyebben útnak tudnának indulni Nyugat-Európa felé.

Egyesek arra gyanakszanak, hogy a mostani tűz keletkezése is a fiatal migránsok műve, akik a lakóhelyeik megsemmisítésével akarják kiharcolni, hogy elszállítsák őket Görögország belsőbb részeire.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?