KÜLFÖLD

Aljas dolgot művelt külföldön egy magyar fiatal, rengetegen végignézték

A turisták egyre durvább dolgokat mûvelnek Rómában, a városvezetés ezért szigorú lépéseket fontolgat.
  • Szerző: Ripost

Ki is tilthatják Rómából azt a magyar fiatalt, aki a Colosseum falára karcolta nevének kezdőbetűjét. A 29 éves magyar úgy gondolta, jó vicc lesz, hogy otthagyja a nyomát a világ egyik legjelentősebb építményén - adta hírül a Bors.

A magyar turista a T betűt karcolta a Colosseum belső falára a földszinten, az ókori amfiteátrum déli kijáratának közelében. Öröme nem tarthatott sokáig, hiszen a Colosseum Régészeti Park felügyeleti munkatársai gyorsan lebuktatták, jelezték a rendőrségnek a tettét. A fiatal vandált fel is jelentették – írta a helyi sajtó, ami értelemszerűen felháborítónak ítélte meg a turista tettét. Azt írták, a világhírű műemlék pusztulásának fő okai a turisták.

Nem is csoda, az elmúlt napokban ez már a harmadik eset volt, hogy fülön csíptek rongáló külföldieket: múlt vasárnap egy 17 éves bolgár iskoláslány az M betűt faragta a falba, előtte négy nappal pedig egy 32 éves izraeli nő véste be a férje és a gyereke nevének kezdőbetűit az emlékműbe.

A magyar fiatalt akár ki is tilthatják Rómából, a helyi ön­kormányzat ugyanis drasztikusabb lépéseket tervez a rongálókkal szemben. Jelentősen nö­velni akarják a pénzbírságot, és feketelistára is kerülhetnek azok, akik kárt tesznek az Örök Város idegenforgalmi látványosságaiban.

Tavaly 16 millió turista látogatott az olasz fővárosba, és rengetegen rongálják meg a műemlékeket. Nemrég egy XVII. századi elefántszobor ormányát törte le valaki, egy másik pedig egy hajót ábrázoló szökőkutat rongált meg, egy harmadik egy reneszánsz festményből próbált kivágni egy darabot. Sok turista ugrik be fürdeni a Trevi-kútba, és festékkel fújja le a nevezetességeket.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?