KÜLFÖLD

Alig pár óra alatt változott fehérré a táj Németországban, hazánkba is jut belőle

Egyes tájakon szombat délutánra már 15 centi hó esett, de ez még nem a vége.
  • Szerző: Ripost

Alig néhány héttel a meteorológiai nyár kezdete előtt erősen havazik Németország több részén is - adta hírül az AP hírügynökség.

A Harz hegységben 700 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő települések lakói szombaton reggel arra ébredtek, hogy hó fedi a tájat. Napközben helyenként már 15 centi hó esett, így az autóutakat elkezdték takarítani.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) tájékoztatása szerint a hidegfront déli irányba halad és egész nap kitart, így az Alpokban akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat, mivel éjszakára fagypont alá csökken majd a hőmérséklet.

Németországban egyébként a májusi hőmérséklet-ingadozás és a talaj menti fagy sem ritka. Ahogy itthon, úgy a népszokás szerint a nyugat-európai országban is május 11. és 15. között érkeznek a fagyosszentek, és csak ezután érdemes elkezdeni kiültetni a virágokat, elvetni a magokat.

Az Időkép azt írja, hazánkba hétvégén a légkör magasabb rétegeibe megérkezik a sarkvidéki eredetű hideg levegő, amely olyan szintű lehűlést eredményezhet, hogy a Dunántúl magasabb pontjain, a Kőszegi-hegységben, a Bakonyban az esőcseppek mellé hó keveredhet a csapadékba vasárnap és hétfőre virradóra.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?