KÜLFÖLD

Agyrém: egy amerikai elitiskolában betiltották az „anya” és „apa” kifejezéseket

Az elavult szavak helyett a „felnőtt”, illetve a „nevelő” kifejezéseket ajánlják a haladó szellemű magániskolában.
címkék:

A New York belvárosában található Kegyelem Egyházi Iskola (Grace Church School) vezetése nemrég egy 12 oldalas „nyelvhasználati útmutatót” juttatott el az intézmény összes alkalmazottjához és tanulójához, melyben arra kérnek mindenkit, hogy ne használják az „apa”, az „anya”, illetve a „szülő” kifejezéseket, azokkal ugyanis könnyen megbélyegezhetik az iskolatársaik otthoni környezetét – írja a New York Post internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az útmutató leírása szerint az „anya”, az „apa” és a „szülő” kifejezések elavultak. Ezek helyett szerencsésebb a „felnőtt”, illetve a „nevelő” szavakat használni, mivel az utóbbi kettővel sokkal univerzálisabban le lehet írni egy adott gyereket nevelő embereket. Emellett a „dadus”, illetve a „bébiszitter” kifejezések helyett is inkább a „gondozót” javasolják.

A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy „minden család másképp épül fel, éppen ezért fontos, hogy az iskolai nyelvezet is tükrözze ezt a fajta sokszínűséget”. Emellett arra is kitérnek benne, hogyan kellene használni a nemi identitással, a szexuális orientációval, a nemzeti és faji hovatartozással, a nemzetiségekkel és a vallási kultúrával kapcsolatos kifejezéseket. Így például azon köszöntés helyett, hogy „Boldog karácsonyt!”, az a megfelelő szóhasználat, hogy „Kellemes ünnepeket!” vagy „Jó pihenést!”.

Miközben felismerjük az olyan gyűlöletbeszédet, amely elősegíti a rasszizmust, a nőgyűlöletet, a homofóbiát és a megkülönböztetés egyéb formáit, addig azt is elismerjük, hogy a gyűlöletbeszéd betiltásán túl is többet tehetünk; használhatjuk például a nyelvet barátságos és befogadó környezet létrehozására”

– olvasható a „befogadási szószedet” névre keresztelt nyelvhasználati útmutatóban.

A Kegyelem Egyházi Iskola főbejárata. (Forrás: Facebook)

Robert M. Pennoyer, az intézmény iskolavezető-segédje egy nyilatkozatban kijelentette, hogy az egyházi identitásuk részeként elismerik az emberiség közös méltóságát és értékeit. „A szószedet abból a vágyunkból született, hogy elősegítsük az összes hallgatónk összetartozás érzését” – tette hozzá a haladó szellemű pedagógus.

A Manhattan egyik legelőkelőbb negyedében, NoHo-ban (North of Houston Street) található Kegyelem Egyházi Iskola éves tandíja egyébként 57 ezer dollár (17,5 millió forint), tehát nem kevés pénzért cserébe tanítják öncenzúrára a tehetős amerikaiak kölykeit.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?