KÜLFÖLD

Agyhalottként került vissza a családjához a diák

A 22 éves Otto Warmbiert kedden engedték el Észak-Koreából, miután több mint egy évet töltött ott munkatáborban. A nagy hazatérés azonban szörnyû hírekkel szolgált: a cincinnati egyetemista kómában tért haza, és azóta sem tért magához.
  • Szerző: KF

Warmbiert kórházban kezelik, az orvosai szerint pislog és kinyitja a szemét, de nem kommunikál, láthatóan semmit sem fog fel abból, ami körülötte folyik. Az orvosok csütörtökön közölték a szomorú hírt: a fiatal gyakorlatilag agyhalott, és minimális az esély arra, hogy valaha is felépül. Az azonban rejtély, hogy mi juttatta ilyen állapotba.

 

Warmbiert azután fogták el, hogy észak-koreai tanulmányi kirándulása után eltett egy propagandista szórólapot, amit „ki akart csempészni az országból”. 15 éves büntetést kapott, de alig egy év után „egészségügyi okokból” hazaengedték.

Az észak-koreaiak állítása szerint a fiatal a botulizmus miatt esett kómába: ezt a ritka, de veszélyes bénulásos betegséget sok esetben egy botulinum toxint tartalmazó hús okozza, rosszabb esetekben blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza.

A fiatal szülei azonban arról beszélnek, hogy Warmbiert rendszeresen verték, kínozták a munkatáborban – ez valószínűleg tényleg így történt –, és az egyik erőszakos büntetés okozhatta a fiuk állapotromlását. Az orvosok szerint azonban az egyetemista agyán, koponyáján nem látható olyan sérülés, amely kómát okozhatott volna. Warmbier agya nem jutott elég oxigénhez, azt viszont csak ő tudná elmondani, miért…

Warmbieren kívül még három amerikai férfit tartanak fogva Észak-Koreában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?