KÜLFÖLD

Aggodalomra okot adó kijelentéseket tett az osztrák exkancellár

Miközben Málta, Olaszország, Németország és Franciaország vezetői szeretnék a korábban már többször is elutasított migránskvótát lenyomni a többi uniós tagállam torkán, addig Sebastian Kurz szerint ez téves politika, és emiatt újabb migrációs válságra lehet számítani.
  • Szerző: WM

Az európai uniós tagállamok vezetői továbbra is mélyen megosztottak a migrációs kérdésekben. Több nyugat-európai tagállam vezetője azt szeretné, ha a tengeri útvonalon érkező migránsokat szétosztanák az uniós országok között. A másik álláspont szerint azonban a bevándorlást nem menedzselni, hanem megállítani kell. Az utóbbi állásponttal ért egyet a volt osztrák kancellár, Sebastian Kurz is. A német Bild című napilapnak nyilatkozó politikus arra figyelmeztetett, hogy hamarosan újabb migránsáradat érheti el Európát. Kurz szerint egyébként az elhibázott uniós migrációs politika a felelős azért, hogy hosszú évek után idén ismét nőni kezdett az Európa felé áramló migránsok száma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nem csak egyszerűen az az érzésem, hogy valami készülődik, hanem azt érzem, hogy ezért részben mi európaiak vagyunk a felelősök”

– nyilatkozta Sebastian Kurz. Az osztrák exkancellár szerint a spanyolok és az olaszok politikája teljesen helytelen.

Sebastian Kurz (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Fotó: AFP

„A nyitott határokkal és a nyitott kikötőkkel nem a megfelelő jeleket küldjük az embercsempészeknek és a bevándorlóknak. Meg tudnánk védeni az Unió külső határait, ha akarnánk, de ehhez a megfelelő jeleket kellene küldenünk”

– tette hozzá a politikus, aki feltehetően arra gondolt, hogy amíg Matteo Salvini olasz belügyminiszter volt, és az olasz kikötőkben nem engedte kikötni a migránsokat és az őket taxiztató civilszervezet hajóit, addig a tengeren keresztül érkező migrációt lényegében nullára csökkentette. Az új, baloldali kormánykoalíció azonban úgy döntött, hogy – immár Salvini nélkül – ismét megnyitják a kikötőket a Soros György által is támogatott NGO-k előtt.

Fotó: AFP

Ezzel egy időben pedig Görögországban sem javul a helyzet. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a különböző görög szigeteken kialakított befogadó központokban összesen 27 ezer migráns él. Összehasonlításképpen ez a szám áprilisban még csak 14 ezer volt. A leszboszi Mória nevű táborban 11 ezren tartózkodnak, pedig csak 3 ezer embernek lenne elegendő férőhely. Számosz szigetén 650 fő a befogadóképesség, de már most több mint 6500-an vannak. A helyi polgármesterek szerint drámai következményei lehetnek a kialakult helyzetnek.

A török kormány a szíriai polgárháború kirobbanása óta 3,6 millió szíriai migránst fogadott be. Az ankarai kabinet, élén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel elkezdte visszatoloncolni a migránsok egy részét Szíria azon részére, ami török fennhatóság alatt áll. A szíriaiak azonban nem akarnak hazatérni, ezért félelmükben megindultak Európa felé. A török kormány pedig egyelőre nem nagyon próbálja feltartóztatni őket, mivel szerintük a nemzetközi szervezeteknek még több pénzt kell adniuk a migránsok ellátására.

És ezeket olvastad már?