KÜLFÖLD

Aggasztó migránsjelenségre figyelmeztet egy holland menekültügyi szervezet

Évek óta nem volt példa annyi kiskorú menekült gyermekre, mint amennyi idén érkezett felnőtt kísérő nélkül. A szervezet szerint nagy veszélyben vannak.
  • Szerző: Ripost

Öt éve nem volt ilyen magas a Hollandiába érkező, kísérő nélküli kiskorú menekültek száma – írta kedden a Dutchnews holland hírportál egy menekültügyi szervezet jelentésére hivatkozva.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Idén szeptember elsejéig kétszer annyi kiskorú migráns került az erre szakosodott szervezetek gondozásába, mint tavaly. Ez szám szerint 665 gyereket jelent. A kiskorúaknak körülbelül negyven százaléka Szíriából menekült. Vasárnap egy 13 éves fiút találtak a tilburgi pályaudvaron, aki valószínűleg egyedül utazott addig. A nyár elején pedig egy 10 éves szíriai kislányt találtak az utrechti vasútállomáson – szülők nélkül.

Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Az elmúlt tíz éven 2500-nál is több gyerek tűnt el a hollandiai menekültközpontokból, hollétük ismeretlen. A hírportál szerint ezeknek az eltűnt gyerekeknek egy része valahol Hollandiában és Európa más országaiban lelt új családra, míg mások emberkerekedőkhöz kerülhettek.

Belgiumban is elképesztő a helyzet, 2021 első felében megháromszorozódott a felnőtt kísérők nélkül érkezett menekült gyerekek száma – erről szeptemberben számoltak be az ottani lapok.

600-700 körülire becsülte a belga szövetségi kormány gyámügyi szolgálata a kísérők nélkül érkezett kiskorú migráns gyerekeket. Aggodalomra ad okot az is, hogy a jogvédő szervezetek szerint ennél sokkal több gyerek lehet, csak nem mindegyik jelentkezik a hatóságoknál. A jogvédő szervezetek szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az elhagyatott kiskorú migránsokra olyan veszélyek leselkednek, mint a gyermekprostitúció és a droghasználat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?