KÜLFÖLD

Afrikai nagy fal törheti meg a migránshullámot

Európa terjeszkedik, a kontinens déli határa lassan átkerülhet Afrika felső csücskébe - így talán meg lehet állítani a migránsokat.
  • Szerző: KF

Új javaslattal állt elő Német- és Olaszország: Brüsszelnek címzett levelükben azt vetik fel, hogy Európa déli határát tolják ki Líbia és Niger közé – ezzel ugyanis útját lehetne állni egy újabb, hatalmas migránshullámnak.

A kihelyezett határon világítanák át a migránsokat, így már Afrikában kiderülne, ki menekül valós veszély elől, és ki az, aki csak gazdasági bevándorló lenne – őket azonnal vissza is fordítanák. A polgárháború sújtotta Líbia ugyanis a fő migrációs tranzitország, mióta az EU és Törökország múlt márciusban megállapodott a migránsok ideiglenes török befogadásáról. A líbiai határellenőrzéssel pedig el lehetne vágni a közép-afrikai és szubszaharai migránsok elől is az Európába vezető utat.

A határkitolásnak több előnye is lenne. Egyrészt felszabadítaná Olaszországot – és Európát – a hatalmas migránsnyomás alól, hiszen a Líbia és Olaszország közötti útvonalat hetente ezrek teszik meg. Másrészt pedig naponta százak életét lehetne megmenteni, hiszen a veszélyes tengeri útvonalat sokan nem élik túl. Valamint az egyre nagyobb összegekre hajtó embercsempész-hálózatnak is nagy érvágás lenne, ha elesnének a Földközi-tengeri bevételi forrásuktól.

Több NGO-t is megvádoltak az olasz ügyészek, mert szerintük a szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel, és amolyan tengeri taxiként fuvarozzák Líbiából az olasz partokra a migránsokat, súlyos válságba sodorva így Olaszországot.

Idén már 42500 migráns érkezett hozzájuk, 97 százalékuk Líbiából indult. A líbiai táborokban pedig jelenleg 7-8 ezer afrikai migráns vár arra, hogy az embercsempészek hajót kerítsenek nekik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?