KÜLFÖLD

Afrikai „művészek” bevonásával fejeznék le az egyik legnagyobb német nemzeti hős 34 méteres szobrát

Néhány baloldali politikus tragikus sorsot szán a világ legnagyobb Otto Von Bismarck szobrának.

Németország második legnagyobb városa, a tartományi jogkörökkel rendelkező Hamburg törvényhozása legkésőbb az év végéig pályázatot fog kiírni abból a célból, hogy a város kikötőjében található, 34 méter magas Otto Von Bismarck szobrot új „kontextusba” helyezzék.

A döntéshozók szerint az egységes német államot megteremtő vaskancellár elvitathatatlan szerepet játszott a korábbi gyarmatokon elkövetett kegyetlenkedésekben, ezért fontos, hogy az emberek ne csak egy nemzeti hőst lássanak az 130 éve elhunyt államférfiben – írja a Die Welt országos német napilap internetes kiadása.

A tender részleteiről egyelőre nem sokat tudni, de annyi már most biztos, hogy a pályázóknak kötelező lesz „afrikai művészeket” bevonnia a tervezőmunkába, ugyanis a gyarmattartó Németország a fekete kontinensen követte el a legtöbb erőszakos harci cselekményt – állítják az ötletgazdák.

Mivel pályázatot még nem írták ki, hivatalos tervek nem futottak be az illetékes hivatalokhoz. Ennek ellenére azonban már többen is jelezték, milyen sorsot szánnak a szobornak: Ulrich Hentschel visszavonult evangélikus lelkész például nemes egyszerűséggel lefejezné az emlékművet, mivel szerinte az nem más, mint a német „megalománia” és a „gyarmatosítás” bűneinek szimbóluma.

„Sokféle ötlet felmerült már a szobor sorsával kapcsolatban. Az egyik az lenne, hogy visszafele megismételjük azt a jelenetet, amely nem sokkal az emlékmű 1906-os ünnepélyes felavatása előtt történt: Bismarck nagy fejét Altona-ból lovas hintóval vitték az emlékműhöz, majd felrakták a tetejére. Miért ne vehetnénk le ezt a fejet, és vinnénk el innen?”

- fogalmazott Ulrich Hentschel, aki tisztában van azzal, hogy egy ilyen lépés sokakban haragot váltana ki, de szerinte semmi értelme sem lenne néhány információs táblát elhelyezni Bismarck bűneiről a szobor tövében, mivel az emberek csak látványos erődemonstrációkból tanulnak.

Otto Von Bismarck 34 méteres szobra Hamburg kikötőjében.

Az amerikai Black Lives Matter (fekete életek számítanak) mozgalom farvizén kialakult szobordöntögetési hullám egyébként Németországot sem kímélte az elmúlt egy évben. A radikális baloldalhoz köthető rendbontók több gyarmati időkre emlékezetező emlékművet is megrongáltak országszerte a „dekolonializáció” jegyében. Sok egyéb mellett egy másik hamburgi Otto Von Bismarck szobor is áldozatául esett a társadalmi igazságosság harcosai őrjöngésének.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?