KÜLFÖLD

Hihetetlen, mennyiért adják-veszik a hamis PCR-igazolásokat

A csalók mindenféle teszt elvégzése nélkül állították ki a hamis PCR-igazolásokat és jó pénzért árulták a nyugati országokba utazóknak.
  • Szerző: Ripost

Hamis PCR-igazolásokat, teszt elvégzéséről szóló bizonylatokat árult egy bűnbanda az erdélyi Nagybányán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

PCR TESZT

A hamis dokumentumokért fizetők így akarták kijátszani a hivatalos mintavételt – Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Egy ilyen igazolásért 200 lejt (14 ezer forint) kértek. A vicc az egészben az, hogy a lehetőséger igent mondók ebből az összegből akár el is végeztethették volna a tesztet. A román sajtó szerint még januárban figyelt fel a bűnözőkre a rendőrség, azóta nyomoztak a banda után. A két elkapott férfi ellen bűnvádi eljárás indult és nyomoznak a banda többi tagja után.

Ugyanakkor nem csak ez az egy bűnbanda dolgozik hamisítványokon. A vészharangot még januárban megkongatta az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), mert sok hamis negatív PCR-tesztre bukkannak, főleg az uniós reptereken. „Ameddig érvényben maradnak az utazási korlátozások, nagyon valószínű, hogy a hamisított igazolások készítése és értékesítése is virágzik majd, és Európa-szerte bőven vannak olyan csoportosulások, illetve magánszemélyek, akik egyre nagyobb mennyiségben készítik, kínálják eladásra a hamisítványokat” – írják a figyelmeztetésben. Hangsúlyozzák, hogy a korszerű technológia miatt nagyon jó minőségű hamisítványokat lehet előállítani. Kiderült: a csalók WhatsAppon és Snapchaten kínálják eladásra a negatív PCR-teszt-eredményeket, melyekre több valódi orvos aláírását hamisítják rá. Az ilyen hamis papírokat általában 50–60 euróért kínálják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?