KÜLFÖLD

A Yale egyetem elutasítja a fehér felvételizőket, hogy kevésbé tehetséges feketéket vegyenek fel helyettük

A világ egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye a toleráns és sokszínű egyetem szerepében szeretett volna tetszelegni, bírósági tárgyalás is lehet az ügyből.

Az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának jelentése szerint a Connecticut állambeli Yale Egyetem tudatosan elutasítja az olyan fehér és ázsiai-amerikai diákok felvételét, akik az eredményeik alapján tanulhatnának az intézményben, hogy a helyükre kevésbé tehetséges fekete hallgatókat vegyenek fel – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Az illetékes hatóságok arra szólították fel az USA harmadik legrégebbi felsőoktatási intézményét, hogy azonnal változtasson a felvételi gyakorlatán, különben eljárást indítanak velük szemben.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Yale elleni vizsgálatot, ami két évig tartott, egy 2016-ban benyújtott panasz alapján indították el, amikor is egy fehér fiú azt állította, hogy csak a bőrszíne miatt utasították el a jelentkezését. Saját elmondása szerint maximális pontszámot ért el a felvételi teszten, mégsem vették fel a felsőoktatási intézménybe.

„A Yale egyetem minden évben elutasítja fehér és ázsiai-amerikai diákok jelentkezésének sokaságát, hogy helyettük feketéket vehessenek fel. Ez a faji alapú diszkrimináció sérti a szövetségi szintű állampolgári szabadságjogokat, tehát minden tekintetben törvénytelen. A vizsgálatunk arra a megállapításra jutott, hogy egy fehér diáknak körülbelül tízszer kisebb esélye van bejutni az egyetemre, mint egy feketének, ugyanolyan teszteredménnyel. Az amerikaiak faji és etnikai alapon történő megkülönböztetése ösztönzi a sztereotípiák és a rasszizmus kialakulását, ezért ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni” – fogalmazott az igazságügyi minisztérium polgárjogi részlegének osztályvezetője, Eric Dreiband.

Az igazságügyi minisztérium jelentése után a Yale kategorikusan tagadta a fehérekkel szembeni negatív diszkrimináció vádját. Az egyetem szóvivője szerint a Trump-adminisztráció még azelőtt állította össze a jelentést, hogy a bekért dokumentumok mindegyikét megküldték volna nekik. Állításuk szerint a Yale csak él a legfelsőbb bíróság egyik évekkel ezelőtt hozott ítéletével, mely szerint egy felsőoktatási intézmény befolyásolhatja a felvételi versenyt azzal, ha teszteket személyre szabják a sokszínűség előmozdítása érdekében.

„Kategorikusan elutasítjuk és elsietettnek tartjuk az igazságügyi minisztérium vádjait. A jelentés miatt biztosan nem fogunk változtatni a felvételi rendszerünkön” – fogalmazott a Yale szóvivője.

Tavaly egyébként a Harvardot vádolta meg egy konzervatív hallgatói szervezet azzal, hogy a Yale Egyetemhez hasonlóan, pozitívan diszkriminálja az ázsiai-amerikai hallgatókat a felvételinél, illetve az egyetemi pályafutásuk alatt. Ebben az ügyben lefolytatott elsőfokú bírósági eljárás az a felsőoktatási intézménynek adott igazat a vádlóival szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?