KÜLFÖLD

A világon elsőként kettős váll- és karátültetést végeztek Franciaországban

A műtét rendkívül hosszú volt, 15 órán át tartott.
  • Szerző: Ripost

A világon elsőként kettős váll- és karátültetést hajtottak végre szerdán Franciaországban a Lyoni Egyetemi Kórházban (HCL) – írja az MTI. A Lyonban és környékén 13 egészségügyi intézményt tömörítő Hospices Civils de Lyon (HCL) közleménye szerint az új végtagokat egy 48 éves izlandi férfi kapta, aki 26 évesen balesetben, nagyfeszültségű távvezetékre esve veszítette el karjait. A páciens stabil állapotban volt péntek reggel – tették hozzá.

A HCL Édouard Herriot nevét viselő kórházában végzett végtagátültetés 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével.

A lyoni kórházközpontban úgy tudják, hogy ez volt a maga nemében az első transzplantáció a világon, a korábbi hasonló műtétek nem foglalták magukba a vállátültetést. Ugyanebben a kórházcsoportban végezték 1998-ban a világ első kézátültetését, majd 2000 januárjában az első kettős, sőt az alkart is magába foglaló kézátültetését.

A világ első kettős karátültetését 2008 júliusában hajtották végre Németországban egy munkabalesetben megsérült földművesen.

A HCL azt ígérte, hogy rövid időn belül további részleteket tesz közzé az újszerű transzplantációról.

És ezeket olvastad már?