KÜLFÖLD

A tűzoltókat dobálták a migránsok, miközben értük kockáztatták az életüket

A görögországi Leszbosz szigetén található Moria nevű migránstáborban tűz ütött ki, és szinte teljesen leégett. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint szándékos gyújtogatás történhetett.
címkék:
  • Szerző: WM

Szükségállapotot hirdettünk Leszboszon. Abból indulunk ki, hogy szándékos gyújtogatás történhetett. Athénból is küldünk rendőröket a szigetre, hogy segíteni tudják a helyi hatóságok munkáját

– jelentette ki Stelios Petsas, görög kormányszóvivő, miután szerda hajnalban lángok csaptak fel több lakókonténerben is. A Moria nevű táborban 12 ezer menedékkérő élt egyszerre, pedig a hivatalos adatok szerint csupán 2800 férőhelyet alakítottak ki a hatóságok. Már ez is komoly feszültségeket okozott a migránsok között, de miután múlt héten megjelent a koronavírus a befogadó központban, többen azonnal el akarták hagyni a tábort.

Azt gyanítják, hogy a tüzet szándékos gyújtogatás okozhatta. A migránsok kövekkel dobálták az életüket kockáztató tűzoltókat.
Fotó: AFP

A görög hatóságok azonban karantént rendeltek, és senkinek sem engedték, hogy elhagyja Moria területét. Többen pánikba estek, amikor kedden kiderült, hogy a fertőzöttek száma elérte a 35-öt.

A tábor lakhatatlanná vált a migránsok számára.
Fotó: MTI

A rendőrség azt gyanítja, hogy szándékos gyújtogatás történhetett, annak érdekében, hogy kiürítsék a tábort. Az azonban még nem világos, hogy maguk a migránsok, vagy a befogadó központ ellen hónapok óta tiltakozó leszboszi lakosok okozhatták-e a tüzet. Ami biztosnak tűnik, több szemtanú is arról számolt be, hogy a helyszínre érkezett tűzoltókat a migránsok kövekkel kezdték dobálni, szidalmazták őket, és mindent megtettek annak érdekében, hogy hátráltassák az oltási folyamatokat. A közösségi oldalakon pedig olyan felvételek jelentek meg, amelyeken azt énekelték a menedékkérők, hogy „Bye, bye, Moria!” (Viszlát, Moria!”) A szerda reggeli órákban a 70 km/h-ás széllökések miatt még mindig nem sikerült teljesen eloltani a lángokat, az azonban már ekkor is jól látszódott, hogy a befogadó központ szinte teljesen kiégett, oda a migránsokat nem költöztethetik vissza.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?