KÜLFÖLD

A turisták imádott nevezetessége a legveszélyesebb hely Berlinben

A legnagyobb példányszámban eladott német napilap, a Bild számolt be elsőként arról, hogy Berlin legismertebb terén, az Alexanderplatzon több mint 900 erőszakos bűncselekményt követtek el tavaly.
  • Szerző: WM

Nem csak a német főváros, de egész Németország legnagyobb közterének számít a Berlin közepén található Alexanderplatz. A mérete felér 35 focipálya területével. A tömegközlekedési csomópontként is emlegetett téren naponta tízezrek fordulnak meg. Hétvégente a buliba induló fiatalok egyik legkedveltebb találkahelye, de rajtuk kívül egyre nagyobb arányban jelennek meg drogdílerek, tolvajok, agresszívan viselkedő fiatalokból álló bandák és hajléktalanok. A politika és a hatóságok évek óta tudják, hogy mekkora a probléma. 2017 novemberében már saját részleg jött létre a berlini rendőrségen belül, amely kizárólag az Alexanderplatz környékét hivatott rendben tartani. Ugyanígy az ügyészségen is van egy osztály, ahol a téren elkövetett bűncselekmények gyanúsítottjainak ügyét intézik.

Nem szokatlan a rendőrségi razzia a közkedvelt Alexanderplatzon

A berlini szenátus által közzétett adatok szerint a szigorítások ellenére is évről-évre egyre nagyobb a baj. Tavaly például 910 erőszakos bűncselekményt regisztráltak a rendőrök a köztéren, ez közel kétszázzal több mint amennyi 2018 volt. A statisztika szerint történt ott súlyos testi sértés, kényszerítés, emberölés és gyermekmolesztálás is.

A berlini rendőrség egy 13 főből álló külön egységet is létrehozott, őket csupán multikulturális csapatnak nevezik a szakmai berkeken belül. Az ő feladatuk elsősorban a drogkereskedők, a tolvajok és a verekedők megfékezése. Az egység tagjai beszélnek a németen kívül arabul, törökül és kurd nyelven is. Ennek az az oka, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb bűncselekményt szíriai, afgán, pakisztáni és iraki migránsok követik el.

A helyiek már csak abban bíznak, hogy a rengeteg intézkedés és szabályozás egyszer végre meghozza a várt sikert, és az Alexanderplatz méltó lesz régi hírnevére.

És ezeket olvastad már?