KÜLFÖLD

A tudósok is megdöbbentek: a balkezesek tényleg okosabbak

Egy tanulmány szerint a balkezes diákok könnyebben oldanak meg bonyolult feladatokat, mint jobbkezes társaik.
  • Szerző: Ripost

A balkezesekről rengeteg pletyka kering: egyes tanulmányok szerint korábban meghalnak, mások azt állítják, hajlamosabbak a bűnözésre és több alkoholt isznak. Ezeket viszont nem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Az IFL Science tanulmánya az egyik hasonló mítoszt próbálta igazolni: szerintük a balkezesek tényleg okosabbak, és több köztük a zseni is.

A szerzők elmagyarázzák, hogy a kezünk kapcsolatban van az agyműködéssel, azaz a gondolkodással. A balkezeseknek nagyobb a jobb agyféltekéjük, amire a tájékozódásnál és a tárgyak leképezésénél van szükség. A balkezeseknek azok az idegei is fejlettebbek, amelyek összekötik a két agyféltekét, azaz gyorsabban áramolhat az információ a jobb és bal félteke között.

Már korábban találtak kapcsolatot a balkezesség és a jó matematikai képességek között, most viszont jobb eszközökkel bizonyították ugyanezt. A kísérletbe 2300 különböző korú diákot vontak be.

Kiderült, hogy a balkezesek könnyebben oldják meg a bonyolult matematikai problémákat, az egyszerűbb példáknál pedig egyformán teljesít a két fél. Az „extrém jobbkezesek” viszont, akik kizárólag a jobb kezüket használják mindenhez, mindenben alulmaradtak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?