Létrehozva: 2016.03.22.

A titkosszolgálat kiterítette lapjait: Coco Chanel német kém volt

Eddig egy Párizs környéki kastélyban õrizték azokat a dokumentumokat, amikbe elõször történészek pillanthattak bele, és igencsak elcsodálkoztak.

Már korábban felröppentek arról pletykák, hogy a mindenki által ismert Coco Chanel a második világháborúban a németeknek kémkedett. Chanel ezt mindig tagadta, s a nevét viselő divatház most is ehhez tartja magát, ám a kémkedés tényéről hitelesnek tűnő dokumentumok kerültek elő.

Kiderült, hogy a francia titkosszolgálat Chanel aktájában ott vannak a bizonyítékok arról, hogy a németek valóban saját kémjükként tartották nyilván a divat nagyasszonyát.

Ez, a Daily Mail cikke szerint a múlt héten vált nyilvánossá, amikor Frederic Queguineur, a titkosszolgálati archívumok felelős vezetője egy csapat francia történésznek bemutatta a második világháború idején Franciaországban zajló, egymással rivális titkosszolgálatok akcióiról, illetve az ellenállási mozgalom működéséről fennmaradt levéltári iratokat. Ezeket eddig egy Párizs környéki várban őrizték, és avatatlan nem nagyon fért hozzájuk.

Az archívum vezetője elmondta,

a németek valóban kémjükként regisztrálták Chanelt, akit információs forrásnak tekintettek, de nem biztos, hogy a divattervező ezzel tisztában volt.

Az igencsak megengedő gesztus azt sejteti, hogy a titkosszolgálat nem akarja tönkretenni, besározni az 1971-ben elhunyt híresség emlékét, amit egyébként már eddig is többen megtettek.

Korábban is tudható volt, hogy Chanel egyik szeretője a sok közül a német báró, Hans Günther von Dincklage a nácik hírszerzője volt, aki a francia divat nagyasszonyát 1940-ben szervezte be a hírszerzés számára.

Õ lett az F-7124-es ügynök, Westminster fedőnéven, utalva korábbi szeretőjére és barátjára, az angol Westminster hercegre. Mindez magyarul is olvasható az „Egy ágyban az ellenséggel, Coco Chanel titkos háborúja” - című könyvben.

E szerint Chanel  náci szeretőjének köszönhette, hogy Párizs német megszállása idején a Ritz szálló hetedik emeletén lakhatott. A luxushotel gyakori vendégei között volt Hermann Göring és Joseph Goebbels is.

Az életrajzi kötet szerzője arról is ír, miként próbálta meg Chanel náci kapcsolatait felhasználva megszerezni a Chanel parfüm feletti ellenőrzést, noha a márkában csak kis tulajdonrésze volt a Wertheimer fivérek mellett.

Chanelt a háború után rövid időre letartóztatták, de pár órával később már szabad is volt barátja, a brit miniszterelnök, Winston Churchill közbenjárására.

Coco Chanel mindig tagadta, hogy együttműködött a nácikkal. A kollaboráció vádja ellen azzal tiltakozott, hogy szerelmes volt Hans Günther von Dincklagébe.

A titkosszolgálati dosszié nyilvánosságra kerülése  után a történészek dolga lesz kibogozni Coco Chanel életének szövevényes szálait, s kideríteni, hogy mi igaz a mendemondákból, és mi nem...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

A húsvéti szent három nap: ebben a felfokozott állapotban jó lesz elcsendesedni

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Magyar Péter akciózásai bepörgették a mém-gyárakat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre