KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: Ezt művelte a thai miniszterelnök, mert nem tetszettek neki az újságírói kérdések

A bizarr akcióról készül videó alapján komoly indulatkezelési problémákkal küzd Prayuth Chan-ocha thai miniszterelnök.

A keddi parlamenti sajtótájékoztatója után Prayuth Chan-ocha thai miniszterelnök egyesével arcon fújta kézfertőtlenítővel azokat az újságírókat, akik a nemrég megüresedett miniszteri pozíciók lehetséges jelöltjeiről kérdezősködtek – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

A Prayuth Chan-ocha vezette kabinet három minisztere távozott hivatalából két héttel ezelőtt, miután a bangkoki központi büntetőbíróság bűnösnek találta őket a 2013 és 2014 közötti, puccsot eredményező utcai tüntetésekben való részvételért.

Buddhipongse Punnakanta digitális, gazdasági és társadalmi minisztert hét évre ítélték el, Natapol Teepsuwan oktatási miniszter hét év négy hónapot, Thaworn Senniam közlekedési miniszterhelyettes pedig öt évet kapott.

A miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságról, illetve a turizmus újraindításáról tartott sajtótájékoztatót kedden, de az újságírók többsége egész más témában tett fel neki kérdéseket: leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy kik kerülhetnek a börtönbüntetésre ítélt miniszterek helyére.

Prayuth többször kijelentette, hogy a kabinet átalakításról nem fog tájékoztatást adni, de a kérdések ennek ellenére is tovább záporoztak a témában. A kormányfőnek egy ponton ebből annyira elege lett, hogy fogta magát, elővett egy kézfertőtlenítő sprayt a zakójának belső zsebéből, majd az újságírók első sorában ülők közül mindenkit arcon fújt az antibakteriális szerrel.

A miniszterelnök akciójáról több felvétel is megjelent a nagy közösségi oldalakon. Mindet szögből érdemes megnézni a jelenetet:

Az indulatkezelési problémákkal küzdő Prayuth Chan-ocha nem most viselkedett először kiszámíthatatlanul a sajtó munkatársaival. 2018-ban ugyanis megdobált banánhéjjal egy operatőrt, amiért rossz szögből kamerázta. A bizarr incidens utáni hónapokban aztán minden nyilvános megjelenésre magával cipelt egy saját magát ábrázoló kartonpapír figurát, az újságíróknak pedig azt mondta, hogy a bábú majd válaszol a kérdésekre.

Thaiföldön egyébként idestova fél éve tartanak kisebb-nagyobb tüntetéseket a miniszterelnök lemondását követleve. A tiltakozók szerint Prayuth Chan-ocha csalással került hatalomra 2014-ben azóta pedig a barátait ültette a vezető pozíciókba.

A politikus főleg a koronavírus-járvány miatt veszítette el az emberek bizalmát. Sokak szerint nem vezetett be időben korlátozó intézkedéseket, most pedig azért bírálják, mert nem hajlandó újraindítani az ország gazdasága szempontjából létfontosságú turizmust. Így a munkanélküliség rendkívül megugrott a délkelet-ázsiai országban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?