KÜLFÖLD

A tévé, az autó, a mobiltelefon is kémkedik utánunk

Újabb lehallgatási botrány robbant ki az Amerikai Egyesült Államokban, amelynek a szálai Európába, a Közel-Keletre és még Afrikába is elérnek.
  • Szerző: KF

A WikiLeaks kiszivárogtatott dokumentumcsokrából az derült ki, hogy a CIA (és rajtuk keresztül a brit MI5 és más titkosszolgálatok is) egy titkos szoftver segítségével bármilyen hétköznapi elektronikai eszközt lehallgatókészülékké tudnak átalakítani.

 

Mobilapplikációk, okostelefonok, közösségi oldalak, de akár okostévék vagy autók és kamionok kontrollpaneljei – a WikiLeaks szerint egyik sincs védve a titkosszolgálatoktól, bármelyiken keresztül kémkedhetnek még a civilek után is.

A WikiLeaks közel 9000 kiszivárogtatott dokumentuma ugyan teljes képet fest a CIA kibernetikai hírszerzéséről, a szoftvert magát, a Year Zero-t mégsem leplezik le – ezzel ugyanis mások kezébe is fegyvert adhatnának.

A CIA nem kommentálta még a dokumentumokat, a Fehér Ház sajtószóvivője, Sean Spicer pedig időt kér, hogy az információkat teljes körűen kielemezhessék. A kiberbiztonsági szakértők szerint viszont az orwelli világot idéző dokumentumok hitelesek.

A WikiLeaks szerint a 9/11-es terrortámadás óta egy „flottányi hacker” dolgozik a CIA-nak, akik ezernél is több vírust, hackerbázist és további „virtuális kórokozókat” hoztak létre a védelmük és az adatszerzés hatékonyabbá tétele érdekében.

 

A szervezet vezetője, Julian Assange ígérete szerint az ügyben még további dokumentumok fognak napvilágot látni – és szerinte ez a lehallgatási botrány már most meghaladja annak a mértékét, amelyet Edward Snowden kiszivárogtatása okozott.

Ráadásul a botrány bőven túlterjed Amerikán – a dokumentumokból az derül ki, hogy a CIA segítségével további országokban is így működött a hírszerzés. Az MI5-val kapcsolatban már szintén nyilvánvalóvá vált, hogy az okostévék bepoloskázása az utóbbi időkben egyik fő szakterületükké vált: a készülékek kikapcsolt állapotban mikrofonná váltak, és a tulajdonosok minden szavát rögzítették.

A CIA-hoz hasonlóan az MI5 sem reagált a vádakra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?