KÜLFÖLD

A terroristák jogait védi a Google?

A legfrissebb londoni terrortámadás kapcsán kiderült, hogy a merénylőket a YouTube-on található iszlamista gyûlöletbeszédek nagy mértékben inspirálták.
  • Szerző: KF

Az egyik gyilkos, a 27 éves Khuram Butt radikálissá válásában vastagon benne voltak Ahmad Musa Jibril és Abu Haleema „hitszónokok” videói is. A két férfi arra biztatja hallgatóit, hogy tekintsenek minden „hitetlent” ellenségnek, és megtiltják, hogy meggyászolják a terrortámadások áldozatait. A mérsékelt muszlimokat „rosszindulatú tumoroknak” nevezik, amely a muszlim közösség testén növekszik.

 

Ezeket és az ehhez hasonló videókat pedig bárki könnyedén megtalálhatja a legnagyobb videómegosztó portálon, a YouTube-on. A felvételeket már legalább egymillióan megnézték, a kommentelők többsége a nem-muszlimok meggyilkolására buzdítja társait.

Butt nem az egyetlen, aki ezeknek a videóknak köszönhetően kezd el terrortámadásokat tervezni. Több politikus is kérte a YouTube-ot üzemeltető Google-t, hogy távolítsák el az ilyenfajta gyűlöletbeszédet hirdető videókat. Az óriásvállalat azonban megtagadta a kérést, mondván: a felvételek nem ütköznek az oldal szabályaiba, így nem kell eltávolítaniuk őket. Ha törölnék a videókat, a készítők szólásszabadsághoz való jogát korlátoznák.

Ezzel azonban a Google még ha csak közvetve is, de segíti a terroristák munkáját…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?