KÜLFÖLD

A tálibok a hónap végére békét köthetnek Amerikával

Úgy látszik, hogy a végéhez közeledik a majdnem húsz éve húzódó afganisztáni-háború.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok meghatalmazott tisztségviselői és az afganisztáni tálibok egy békeszerződést terveznek aláírni február végén. A tárcavezető szerint ennek egyik legfontosabb előfeltétele, hogy – egyfajta próbaképp – az afgánok betartsák azt szombaton életbe lépő tűzszünetet – írja a Washinton Post internetes kiadása.

Amerikai katonák Afganisztánban.(Photo by THOMAS WATKINS / AFP)

„Az amerikai tárgyalók egyetértésre jutottak tálibokkal Dohában az erőszak számottevő és országos csökkentéséről Afganisztánban. Ennek sikeres végrehajtása esetén aláírhatjuk az amerikai-tálib megállapodást. Arra készülünk, hogy február 29-én aláírjuk az egyezményt” – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo.

Zalmay Hhalilzad, az Egyesült Államok főtárgyalója szerint nem biztos, hogy végleges megoldást jelent a békeszerződés, ugyanis Afganisztánban több olyan szélsőséges csoport is van, aminek kifejezetten nem áll érdekében a békét kötnie a nyugati erőkkel, és akár fegyveres vérengzés útján is ellehetetlenítik majd az erre irányuló törekvéseket.

És ezeket olvastad már?