KÜLFÖLD

A Szabadság-szobornál is hatalmasabb aszteroida tart a Föld felé

Még a héten megérkezik a Föld közelébe a hatalmas égitest.
  • Szerző: Ripost

Figyelmeztetnek a Nasa kutatói, egy olyan hatalmas űrkőzetet figyeltek meg, ami nagyobb a londoni Big Bennél (96 m) és a New York-i Szabadság-szobornál (93 m) is!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szakértők szerint az aszteroida, még ezen a héten eléri a Föld pályáját. Előreláthatólag a 2020 RJ3-ra keresztelt aszteroida október 1-jén fog elhaladni a bolygónk mellett – írja a Daily Star.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Apollo aszteroidának minősítették, ami azt jelenti, közelebb lesz a bolygónkhoz, mint a Föld körül keringő, geostacionárius pályán lévő műholdak, de biztonságosan fog elhaladni.

Sőt, ami igazán meglepő, hogy NEO megjelölést kapott, ami azt jelenti, hogy olyan üstökösről vagy aszteroidáról van szó, ami fiatal és 1,3 csillagászati egységen belül keletkezett.

A számítások alapján az űrkőzet 15,16 holdtávolságra fog elhaladni bolygónk mellett. Valamint azt is sejteni lehet, hogy 15,47 kilométer/másodperc vagy 34,605 mérföld/órával halad. Méreteit tekintve pedig 53 – 120 méter széles és 52 – 103 méter magas.

A NASA csillagászcsoportja jelenleg körülbelül 2000 aszteroidát és más Föld közeli objektumokat figyel meg, amik elhaladhatnak bolygónk mellett.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?