KÜLFÖLD

A svéd rendőrség közzétette az ország legveszélyesebb övezeteinek listáját

A svéd hatóságok jelentése alapján frissítették az ország no-go zónáinak listáját. A közreadott 23 övezetet a veszélyeztetett területként nevezik meg, de az érintett önkormányzatok így is tiltakoztak a dokumentum publikálása ellen, és azt kérték a rendőrségtől, hogy a listát inkább tartsák titokban.
  • Szerző: WM

A legfrissebb svéd botrányról az SVT televízió egyik műsorában rántották le a leplet. A csatorna beszámolt arról az alaphírről, ami szerint a svéd rendőrség nyilvánosságra hozott egy listát, amelyen az ország azon területei szerepelnek, amelyeket a jelentésben veszélyeztetett övezeteknek neveznek. Ez a virágnyelven megfogalmazott kifejezés no-go zónákat takar, vagyis olyan – migránsok által lakott – városrészeket, ahol a svéd hatóságok már elvesztették a tekintélyüket.

A 23 megnevezett terület önkormányzatai közül többen tiltakoztak a lista elkészítése ellen. Amikor a városvezetők látták, hogy a rendőrség hajthatatlan, akkor nagyobb nyomásgyakorlásba kezdtek, és legalább azt elakarták kerülni, hogy a nyilvánosság is tudomást szerezzen a jelentésről. Az önkormányzatok azonban ekkor sem jártak sikerrel, így a no-go zónák listája kikerült.

 

A rendőrségi jelentésből kiderül, hogy a hatóságok akutnak tekintik a helyzetet. Leírásukban arról számolnak be, hogy a megnevezett 23 övezetben komoly társadalmi problémák és bűnügyi jelenlét a jellemző. Mats Löfving, a rendőrség operatív részlegének vezetője elmagyarázta, hogy miért utasították el a cenzúrát. „A rendőrség számára fontos tisztázni a tényeket, így van csak lehetőség arra, hogy az érintett területekkel együtt felszámolhassák a problémákat” – mondta Löfving.

Korábban a %% is beszámolt róla, hogy a 2015-ös migrációs válság óta elszaporodtak a bevándorlók által elkövetett erőszakos bűncselekmények a skandináv országban. Egyes beszámolók szerint a gránátokkal elkövetett támadások már nem is keltenek megütközést a nagyvárosokban, mint ahogy az is megszokott, hogy egy éjszaka folyamán akár több tucat autót gyújtanak fel a no-go zónákban.

És ezeket olvastad már?