KÜLFÖLD

A svéd óvodások többsége nem beszél svédül Ronneby községben

Az hallgatólagos lakosságcsere áldásos hatásai már a hétköznapokban is érezhetőek Svédországban.

A Svédország déli részen található Ronneby község (ami nagyjából a magyar járásnak felel meg) kilenc óvodája közül hatban a gyerekek többsége nem, vagy csak nagyon rosszul beszél svédül – írja a svéd közszolgálati rádióra hivatkozva az amerikai Breitbart.

A kép illusztráció. (Twitter)

A vizsgált óvodák közül hatban a gyerekek 60-89 százalékának nem svéd az anyanyelve. Skogsglantans nevű óvodában például a gyerekek többsége csak és kizárólag arab nyelven beszél. Ezzel kapcsolatban a település polgármestere az aggodalmát fejezte ki, ugyanis szerinte ez a helyzet melegágya a szegregációnak.

Az óvóda igazgatójának, Monica Berggennek az elmondása alapján a helyzet tényleg rémisztő. A pedagógus szerint ugyanis, ha bármilyen probléma felmerül a gyerekek körében, akkor azt egyszerűen nem tudják orvosolni a nyelvi akadályok miatt. Camilla Widerström óvónő szerint a kommunikációt úgy tudják csak megoldani a gyerekekkel és a szüleikkel, hogy olyan szülők segítségét kérik, akik beszélnek arabul és svédül is, így képesek fordítani

Ronneby községben azért nőtt meg a svédül nem, vagy csak alig beszélő gyerekek száma az óvodákban, mert a környékre nagy számban telepített migránsokat a központi svéd kormány.

És ezeket olvastad már?