KÜLFÖLD

A svéd népességnövekedés 73 százalékáért a migráció felelős

Migráció nélkül a svéd népesedési mutató az egyik legrosszabb lenne az Európai Unióban.

A Svéd Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott népesedési adatai szerint tavaly kicsivel kevesebb, mint 100 ezer fővel növekedett Svédország összlakossága. A gyarapodás fő oka azonban nem az őshonos lakosság magasabb gyermekvállalási hajlandósága, hanem a tömeges bevándorlás volt. A népességnövekedés 73 százalékárét ugyanis a migráció tehető felelősséírja a Breitbart.

A kép illusztráció. (Twitter)

Egészen pontosan 97 404 fővel (53 376 férfi és 44 028 nő) növekedett, így jelenleg 10 327 589 fő Svédország összlakossága. A skandináv ország azon kevés Európai államok egyike, ahol nem csökken a népesség lélekszáma. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az évről évre tapasztalható növekedést csak a migrációnak, valamint az első és második generációs migránsok magas gyermekvállalási hajlandóságának köszönheti a skandináv állam.

Tavaly összesen 115 805 fő bevándorló érkezett Svédországba. Ez a szám azért lehet magasabb a népességnövekedésénél, mert 2019-ben 47 ezren elhagyták az országot.

A bevándorlók nemzetiségét tekintve azt láthatjuk, hogy főként harmadik világbeli országok polgárai célozzák meg a jóléti skandináv országot. A Svéd Migrációs Hivatal adatai szerint a bevándorlók származási országait tekintve India, Afganisztán, Szíria, Irak, Irán, Eritrea és Pakisztán volt az első hat leggyakoribb.

És ezeket olvastad már?