KÜLFÖLD

A svéd köztévében egy muszlim hitszónok beszélt a húsvét jelentőségéről

Az állami műsorszolgáltató keresve sem találhatott volna alkalmasabb személyt a feladatra.

A Sveriges Television (SVT) svéd állami televízió húsvét hétfőn meghívta Nasir Ahamad Arif muszlim hitszónokot és Antje Jackelén svéd egyházi érseket egy közkedvelt beszélgetős műsorba, hogy a két vallási elöljáró közösen beszélje meg a húsvét jelentőségét, illetve, hogy mit jelent számukra a keresztény ünnep – írja a Nyheter Idag svéd konzervatív hírportál.

„Ez az év legnagyobb ünnepe. Ünnepeljük, hogy Jézus az életből a halálba ment, majd az új élethez vezető útra tért, azaz a feltámadt” - fogalmazott szűkszavúan Jackelén, amikor kifejtette a húsvéttal kapcsolatos gondolatait.

Az érsekkel szemben Nasir Ahamad Arif lényegében semmit sem mondott a kereszténység legnagyobb ünnepéről. Az imám inkább az iszlám hitvilág Ásúrá nevű gyásznapjáról értekezett hosszasan, melynek alkalmával a muszlimok Mohamed próféta unokája, Husszein ibn Ali mártírhaláláról emlékeznek meg. Hogy miért épp erről beszélt, azt nehéz lenne megmondani...

A SVT műsorvezetője, Mats Nyström, valamint Nasir Ahmad Arif muszlim hitszónok. (Forrás Idag Nyheter)

A muszlim hitszónok szerepeletetése sokaknál kiverte a biztosítékot. Még Hanif Bali, a svéd Mérsékelt Párt (M) iráni származású parlamenti képviselője is a nemtetszését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. A politikus emellett arra is felhívta a figyelmet a közösségi oldalán, hogy Nasir Ahamad Arif egy végtelenül megosztó személyiség a svédországi muszlimok körében és több botrány is kapcsolódik a nevéhez.

Többek között abban a Stockholm Akalla nevű, főleg migránsok lakta negyedében található Cordobai Iskolában (Cordobaskolan) tanított testnevelést, ahol szinte minden órán szegregálták a lányokat, és radikális muszlim tanokat hirdettek a pedagógusok, amíg a hatóságok közbe nem avatkoztak 2020 februárjában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?