KÜLFÖLD

A Soros által is finanszírozott Amnesty International felfüggeszti tevékenységét Indiában

A magát függetlennek valló jogvédő civil szervezet szerint elüldözték őket. Az indiai kormány viszont azt állítja: ők mindösszesen pénzügyi átláthatóságot követeltek az NGO-tól, de ők a transzparencia helyett inkább elmenekültek. Most pedig eljátsszák a hattyú halálát a nemzetközi sajtó előtt.

Az irodáit bezárja, és minden tevékenységét felfüggeszti Indiában a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának egyik fontos tagja, a magát függetlennek valló Amnesty Internetional jogvédő civil szervezet – írja a BBC.

Az Amnesty International hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint a szervezet folyamatos és rendszerszintű üldöztetésnek volt kitéve az elmúlt években Indiában. Elmondásuk alapján a hatóságok ott tettek keresztbe nekik ahol tudtak: a munkatársaikat zaklatták, az irodáikat megfigyelték, rendszeresen razziáztak náluk, a pénzügyi forrásaikat pedig elvágták. Mint fogalmaznak: egészen mostanáig képesek voltak a megaláztatások mellett is működni, de szeptember 29-én mégis a bezárás mellett döntöttek, mert a bankszámláikat nemrég befagyasztották.

Az Amnesty International indiai bankszámláinak – az indiai kormány általi – teljes körű befagyasztása, amelyet 2020. szeptember 10-én tudtunk meg, a szervezet minden munkáját megállította. A szervezetünk kénytelen elengedni az indiai munkatársait, valamint szüneteltetni minden folyamatban lévő kampányát és kutatási munkáját. Ezt a döntést az indiai kormány emberi jogi szervezetek elleni szüntelen boszorkányüldözése miatt hoztuk meg” – olvasható a közleményben.

Az Amnesty International megbízott főtitkára, Julie Verhaar szerint az indiai kormány döntése a bankszámlák befagyasztásáról „kirívó és szégyenteljes cselekedet volt”. A Soros-szervezet első embere külön kihangsúlyozta, hogy az Amnesty International továbbra is keresni fogja annak a lehetőségét, hogy szerepet vállaljon az emberjogi mozgalmakban Indiában.

Az India kormány szerint szó sincs üldöztetésről, ők mindösszesen pénzügyi átláthatóságot követeltek meg az NGO-tól, mivel információik szerint több esetben is illegálisan kaptak külföldi hozzájárulásokat. Az állítólagos pénzügyi szabálytalanságok miatt a belügyminisztérium alá tartozó Végrehajtási Igazgatóság egyébként tavaly vizsgálatot is indított az Amnesty International ellen.

A civil szervezet minden jogsértést tagad. Állításuk szerint a működésük összhangban volt a hatályos indiai törvényekkel.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?