KÜLFÖLD

A Ryainair igazgatója szerint a muszlim férfiakat duplán kéne ellenőrizni a reptereken

A napokban megjelent interjúja miatt sokan rasszizmussal vádolják az ír fapados légitársaság vezetőjét

Az írországi központú Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary szerint a egyedül utazó muszlim férfiak nagyobb valószínűséggel öngyilkos merénylők, mint bárki más, ezért duplán kéne ellenőrizni őket a reptereken.

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója (AFP)

Az 58 éves üzletember a The Times-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „a terroristák általában muszlim hitűek” ezért szigorúbb ellenőrzési szabályokra lenne szükség a reptereken velük szemben.

„Kik a robbantók? Egyedülálló muszlim férfiak, akik magukban utaznak. Ha a családoddal utazol a gyerekeid társaságában, annak az esélye, hogy mindannyiukat felrobbantod, zéró. Ilyen dolgokat persze nem mondhatunk ki nyíltan manapság, mert felcímkéznek rasszistának , de nyugodt szívvel állítom, hogy ma általában a muszlim hitűek a merénylők. Harminc évvel ezelőtt pedig az írek voltak az első számú robbantók.” – fogalmazott Írország egyik leggazdagabb embere.

O'Leary előzetes feltevése hamar begazolódott: A Brit Muszlim Tanács szóvivője, Khalid Mahmood és több jogvédő szervezet rasszizmussal és iszlamofóbiával vádolta meg az ír üzletembert.

A kritikák hatására a Ryanair egy közleményt adott, melyben a fapados légitársaság ”őszintén elnézést kér minden olyan csoporttól, amelyet megbántott O'Leary interjúja„. Az állásfoglalásban azt írják, hogy ”Michael csak hatékonyabb biztonsági ellenőrzéseket irányozott elő, a minden utast érintő szükségtelen sorban állás kiküszöbölésére a repülőtereken.„

És ezeket olvastad már?