KÜLFÖLD

A polgármester beleszállt a csoportos nemi erőszak áldozatának családjába

Öt migráns erőszakolt meg egy 14 éves lányt halloweenkor a németországi Ulmban. Az eset döbbenetet váltott ki a lakokból. A polgármester szava pedig csak olajat öntöttek a tűzre, szerinte ugyanis az áldozat szülei is hibásak. A vádemelésre most került sor az ügyben.
  • Szerző: RIPOST

A döbbenetes bűncselekmény híre még tavaly ősszel rázta meg Albert Einstein szülővárosát. A hatóságok öt – 14 és 26 év közötti – migránst gyanúsítottak meg azzal, hogy november elseje éjszakáján csoportosan megerőszakoltak egy 14 éves diáklányt. Az ulmi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy az elfogottak között van iraki, iráni és afgán állampolgárságú migráns is. A rendelkezésre álló információk szerint a 14 éves áldozat a barátnőivel Ulm belvárosában tartózkodott halloweenkor. Az este folyamán a tinédzser összefutott az egyik későbbi elkövetővel, akit a tanúk elmondása szerint a lány jól ismert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: GettyImages

A diáklány ekkor döntött úgy, hogy a halloween további részét már nem a barátnőivel tölti, hanem az ismerősével és annak négy barátjával megy tovább egy házibuliba. A német sajtóban megszellőztetett információk szerint egy város melletti tanyára csalták az áldozatot, ahol szomszédok hiányában esélye sem volt a diáklánynak, hogy bárki is meghallhassa a segélykiáltásait. A lány számára is hamar kiderült, hogy semmilyen buli nincs a tanyán, csak ezzel csalták el a tinédzsert. Arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy az elhagyatott tanyán mi történt pontosan, az áldozat minden esetre arról beszélt a szüleinek, hogy a fiúk rátámadtak és csoportosan megerőszakolták. A szülők azonnal a rendőrséghez fordultak, akik elrendelték a szükséges vizsgálatokat. A szakorvosi eredmények rámutattak, hogy az áldozat szervezetében különféle drogok voltak.

Gunter Czisch (CDU)
Fotó: Foto: AFP

„A szülők is hibásak”

Gunter Czisch, Ulm polgármestere az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, amiben együttérzéséről biztosította az áldozat családját. A város vezetőjének pár sora azonban komoly felháborodást váltottak ki az olvasókból.

„Engem is ugyanannyira sokkoltak a történtek, mint másokat. Ulm egy biztonságos város, de teljes biztonság sosem lehet. Hálás vagyok a rendőri egységeknek, amiért ilyen gyorsan reagáltak. Ez egy fontos jel. A jogállamnak világos határokat kell szabnia, függetlenül attól, hogy az elkövetők honnan jöttek. Ugyanakkor azt kérdezem magamtól, hogy mit keres egy 14 éves lány éjszaka Ulmban. A szülőknek kötelessége arról gondoskodni, hogy egy gyerek ne járkáljon egyedül a városban. Azért fogalmazok ilyen világosan, mert mindannyian felelősséggel tartozunk, hogy az ehhez hasonló eseteket a jövőben elkerülhessük”

– áll a polgármester közleményében. A közösségi oldalakon arról kezdtek beszélni az emberek, hogy Czisch lényegében az áldozatot hibáztatja. Miután már nagy számban kezdett kialakulni ez a vélemény, a városvezető kiadott egy újabb közleményt, amiben tudatta, hogy a szavait félreértették, és természetesen csak az elkövetőket terheli felelősség a borzalmak miatt.

És ezeket olvastad már?