Létrehozva: 2021.03.01.

A Pfizer-vakcina kevésbé hatékony az elhízottaknál, három oltásra lehet szükségük

30-as testtömeg-index (BMI) felett az emberek szervezete jelentősen kevesebb antitestet termel a Pfizer-vakcina hatására.

Szerző Gaál József

Olasz kutatók arra a megállapításra jutottak egy átfogó tanulmány során, hogy a Pfizer/BioNtech koronavírus elleni vakcinája jelentősen gyengébb immunválaszt vált ki az elhízott emberek szervezetében – írja a The Guardian.

Aldo Venuti, a római Fizioterápiás Gyógyászati Intézet vezetője, a tanulmány főszerzője elmondta, hogy 248 egészségügyi dolgozónak értékelték az antitestválaszát, miután megkapták a Pfizer/BioNTech vakcina mindkét adagját. Hét nappal a második dózis beadása után 99,5 százalékukban fejlődött ki immunválasz, ami mindannyiuk esetében nagyobb volt, mint a Covid-19-ből kigyógyult emberekénél. A túlsúlyos és elhízott emberek azonban „tompán” reagáltak a vakcinára: átlagosan 50 százalékkal kevesebb antitestet termelt a szervezetük, mint az egészséges társaiké.

„Mivel az elhízás a Covid-19-ben szenvedő betegek elhalálozásának az egyik fő kockázati tényezője, ebben az veszélyeztetett csoportban kötelező hatékony oltási programot tervezni. Bár további vizsgálatokra van szükség, ezek az adatok fontos következményekkel járhatnak a Covid-19 elleni oltási stratégiák kidolgozása szempontjából, különösen az elhízott emberek esetében. A tanulmányunk megerősíti, hogy az oltott népesség nem jelent egyet az immunizált populációval, különösen egy olyan országban, ahol sok az elhízott

- fogalmazott Aldo Venuti, aki szerint az elhízott embereknek három koronavírus-oltást vagy magasabb dózist kell adni annak érdekében, hogy megfelelő védelem alakuljon ki a szervezetükben.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az elhízottság – amit az orvosok a 30 fölötti testtömeg-indexszel (BMI) azonosítanak – mintegy 50 százalékkal növeli a Covid-19 miatti elhalálozás és 113 százalékkal a kórházba kerülés esélyét. Ennek oka egyrészt az, hogy az elhízottaknak gyakran más betegségük – szív- vagy kettes típusú cukorbetegség – is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében, de a testzsírtöbblet metabolikus változásokat is előidézhet, például gyulladást, inzulinrezisztenciát, ami megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a fertőzések ellen.

Az állandó alacsony szintű gyulladás gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B- és a T-sejtes immunválaszt is, amit az oltás idéz elő. Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy az influenza elleni oltás is csak feleannyira hatékony az elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél.

A napokban publikált olasz tanulmány, amelyet független tudományos szakértők még nem vizsgáltak, először mutatta ki, hogy a Covid-19 elleni oltás esetében is hasonló probléma léphet fel.

Franciaország vezető epidemiológusa már egy éve kifejtette, hogy az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező a koronavírus-fertőzés esetén. Az elhízott emberek immunrendszere bizonyíthatóan gyengébb. Gyakran náluk alakulnak ki a legdurvább szövődmények.

 

Az orvosi tanulmányok már több más országban, elsőként Kínában, is kimutatták, hogy a krónikus egészségi állapotok, tömeges méretekben mindenekelőtt az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás döntő mértékben növeli a fertőzés és halál kockázatát.

A túlsúly egyértelműen a koronavírussal fertőzött emberek legfőbb kockázati tényezője – nyilatkozta szerdán Franciaország vezető epidemiológusa.

Jean-François Delfraissy professzor, aki a kormány járványügyi tudományos tanácsát vezeti, azt állította, hogy a francia emberek akár 25% -a is súlyos veszélyben van, mindenekelőtt az elhízás miatt.

Hozzátette, hogy az amerikaiakat különösen veszélyezteti az elhízás, hiszen az Egyesült Államokban jelenleg a felnőtt népesség 42,4%-a súlyosan túlsúlyos. Kihangsúlyozta, hogy amikor fiatalokat támad meg a vírus, súlyos szövődményeket okozva, akkor is gyakran túlsúlyosak, elhízottak a betegek. Megdöbbentő módon már az amerikai gyermekek 18,5% -a elhízott.

Hozzátette, hogy a tömeges méretű elhízás miatt az Amerikai Egyesült Államokat ma nagyobb veszély fenyegeti, mint 1918-ban a spanyolnátha influenzajárvány idején, ami világszerte legkevesebb 50 millió áldozatot szedett.
Az első számú francia vírusszakértő kihangsúlyozta, hogy az elhízás számos krónikus egészségügyi állapot kockázati tényezője, kiindulópontja, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget, agyvérzést, szívrohamot és még a rák bizonyos típusait is.

A francia professzor felidézte, hogy már a 2009-es H1N1 influenzajárványt elemző tanulmányok megállapították, hogy az elhízott emberek kétszer akkora eséllyel kerülnek kórházba, mint normál testsúllyal rendelkezők. Ugyanez jól látszik a koronavírus- járvány kapcsán is, habár még nem állnak rendelkezésre részletes adatok. Jean-François Delfraissy professzor hivatkozott a Michigani Egyetem Közegészségügyi Intézetének egy nemrégiben közzétett tanulmányára is, amely megállapította, hogy az influenzával fertőzött elhízott felnőttek nemcsak súlyosabb szövődményekkel küzdenek, de hosszabb ideig maradnak fertőzőek is. Ennek a tudósok magyarázata szerint az lehet az oka, hogy az elhízás legyengíti a test immunválaszát, így bármiféle vírusfertőzés fertőzés hosszabb ideig tartó krónikus gyulladást eredményezhet. Az elhízás lehet a magyarázata annak is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabb a halálozási arány New Orleansban.

Itt ugyanis a lakosok 39%-a magas vérnyomásban szenved, 36%-a elhízott és 19%-uk cukorbeteg.

A professzor felidézte az az ijesztő prognózist, hogy 2030-ra az amerikai lakosság 75 százaléka hízhat el. Ami egy súlyosabb járvány esetén még a mostaninál is ijesztőbb következményekkel járhat és akár meg is tizedelheti a népességet.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közösen lép fel a Liverpool és a Manchester United az angol foci legundorítóbb megnyilvánulása ellen

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért